Nu we meer thuis zijn gaan werken zou je misschien verwachten dat er minder gepest wordt op de werkvloer, maar het tegendeel is waar. Uit onderzoek van CNV blijkt dat een kwart van alle werkenden (lees: 2,3 miljoen!) wel eens last heeft gehad van pestgedrag. Bijna één op de vijf zegt dat de werksfeer sinds de crisis is verslechterd. Hoe kan dit?

Luister deze 3FM Special hieronder terug als podcast via Spotify.

Pesten iets voor kinderen? Nee hoor

Pesten zien we vaak als iets kinderlijks, maar volwassenen hebben er ook een handje van. Elkaar buitensluiten, roddelen of vervelende opmerkingen maken, het gebeurt allemaal op de werkvloer. En online werkomgevingen als Teams en Zoom, waar veel bedrijven en scholen mee werken sinds de coronacrisis, zorgen niet voor een afname van het aantal pesterijen. Integendeel, pesters lijken er zelfs gebruik van te maken.

Waarom pesten we? We weten toch dat niemand daar beter van wordt? In de 3FM Special van september zoekt 3FM-dj Joram Kaat naar antwoorden.

Jan-Pieter Daems is bestuurslid van CNV Vakcentrale

Het is een abnormale tijd

Jan-Pieter Daems zit in het bestuur van CNV Vakcentrale en houdt zich bezig met veilig en gezond werken. Hij verklaart het toegenomen pestgedrag door de tijd waar we ons in bevinden. "Het is een abnormale tijd. Mensen zijn onzeker, de werkdruk is op veel plekken hoog en mensen zien elkaar weinig fysiek." Dat laatste zorgt er volgens Jan-Pieter voor dat je je collega's ook minder snel aanspreekt op hun gedrag. "Als je het gedrag van collega's niet fijn vindt, ga je ze dan apart bellen om dat te zeggen?" Ook valt sociale steun weg als je elkaar weinig ziet. "Degenen die je pesten, zie je niet, maar degenen waar je steun aan hebt, zie je óók niet."

Wat bovendien opvalt, is dat mensen die werken in de zorg en overheidssector bovengemiddeld vaak worden gepest. Eén op de drie krijgt hiermee te maken. "De overheid maakt actief anti-pestbeleid, maar ondertussen mogen ze zelf ook wel een tandje bijzetten om alerter te zijn op wat er op de eigen werkvloer gebeurt."

In de zorg is de werkdruk momenteel erg hoog. "Als je druk en gestrest bent is het denk ik makkelijker om een collega uit te foeteren of een opmerking te maken die echt niet gepast is." Volgens Jan-Pieter moeten we zorgen voor de werknemers in de zorg. "Zij krijgen alle klappen op dit moment. Je ziet het in de werkdruk, maar er is ook veel agressie en ongewenst gedrag naar zorgmedewerkers. De zorg is nu het zorgenkindje."

Jordy was zo dapper om in de uitzending te vertellen over het feit dat hij gepest werd op school en op de werkvloer. "Ik ben anders dan de andere jongens, en dan word je getreiterd, bedreigd, achtervolgd."

Jordy werd gepest op school en op de werkvloer

Waarom pesten volwassenen?

Maar waarom pesten we überhaupt nog als volwassenen? Dat is toch iets voor kinderen, die nog moeten leren dat pesten niet mag. Patricia Bolwerk van stichting Stop Pesten Nu legt uit waarom volwassenen pesten op het werk en hoe je als omstander kan ingrijpen. "Het werk brengt altijd bepaalde spanningen met zich mee. Mensen zijn bang om hun baan kwijt te raken, willen de beste zijn in het team of willen het meeste salaris hebben. Dat soort voedingsbodems zijn ultiem geschikt om te pesten."

Tips tegen pesten

Hoewel er geen ultieme formule is om het pesten de wereld uit te werken is er wel een aantal dingen die je kunt doen om het tegen te gaan. Zo is het goed om een melding te maken bij je leidinggevende of personeelszaken. Belangrijk is dat je diegene vertrouwt. Als je gepest wordt door je leidinggevende ga je die voorbij.

Als buitenstaander is het belangrijk om op te staan tegen de pester en te zeggen wat je ervan vindt. "Als je niets doet en je stilhoudt, geef je de pester indirect toestemming om door te gaan." Durf je de pester niet aan te spreken? Maak dan een melding bij iemand die dat wel kan, bijvoorbeeld een leidinggevende, HR of een vertrouwenspersoon. Tot slot is het belangrijk om pesten op het werk serieus te nemen. "Het is geen kleuterding. Bij pesten is er sprake van een ongelijke macht wat ervoor zorgt dat je het niet in je eentje kan stoppen."

Een nummer over pesten

We vroegen 3FM Talent Someone om een liedje te schrijven dat in het teken staat van pesten. Ze pakten hun pennen en schreven Hear Me Out, in slechts één uur.

Meer 3FM Specials? Check 3fm.nl/special.

De EO en Human presenteren elke laatste zondagavond van de maand een 3FM Special, over een maatschappelijk thema dat jongeren raakt. Check ze hier allemaal. Luister alle 3FM Specials terug als podcast in je favoriete podcast-app. Zoek op 3FM Specials Podcast. 

3FM powered by Human

Deze productie is gemaakt door ons jongerenplatform bij 3FM. Samen met de dj's en andere programma's van 3FM zetten zij belangrijke onderwerpen voor jongeren op de agenda. Wil je ook iets agenderen? Mail naar socialmatters@3fm.nl

Dit vind je ook interessant