In Nederland zijn te weinig woningen. Maar liefst 315.000, om precies te zijn. Hoe kan dat? Hoe kunnen we dit oplossen? En áls je de mogelijkheid hebt, kun je dan het beste huren of kopen? Joram bespreekt dit alles met econoom Nic Vrieselaar, in de 3FM Specials Podcast over woningnood.

Abonneer je op de 3FM Specials podcast via AppleRSS-feed, luister via Spotify, of luister via de pagina van NPO 3FM.

Er zou meer gebouwd moeten worden om het woningtekort op te lossen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn veel oorzaken waarom we te weinig bouwen. Een van de oorzaken is dat mensen niet willen dat er complete nieuwbouwwijken uit de grond worden gestampt in 'hun' achtertuin.

"Mensen willen liever niet dat er gebouwd wordt in het weiland achter hun huis of in het park in hun buurt. Of ze willen liever geen flat in hun wijk, want dat staat zo lelijk. Zo'n tien à vijftien jaar geleden lag de woningbouw bij de Rijksoverheid, maar nu ligt dat bij gemeenten. En gemeenten houden rekening met de belangen van hun inwoners, want ze willen herkozen worden." 

Dus het is niet zo makkelijk om een compleet nieuwe wijk te realiseren. Daarnaast is het ook nog een uitdaging om betaalbaar én mooi te bouwen. "Je wil iets neerzetten waar mensen willen wonen én komen."

Econoom Nic Vrieselaar

Geen hypotheek

Naast het feit dat er te weinig woningen zijn, is het voor jongeren ook nog eens knap lastig om een hypotheek te krijgen. Daarvoor heb je steeds meer eigen geld nodig en uit eigen onderzoek van Rabobank blijkt dat veel jongeren, die in de vrije sector huren, maar weinig geld overhouden om te sparen.

Ondertussen zorgt schaarste ervoor dat de huizenprijzen alleen maar stijgen. "Sinds 1990 zijn de huizenprijzen meer dan verviervoudigd, terwijl het modaal inkomen niet eens is verdubbeld." Het is een kwestie van vraag en aanbod en volgens Nic Vrieselaar betalen we straks een half miljoen euro voor een 'normaal' huis, als we niet uitkijken. 

Nederland is populair

Luisteraar John vroeg zich af waarom sommige asielzoekers voorrang krijgen op een huis, terwijl er al woningnood is. "Het is moeilijk om te voorspellen hoeveel huizen er nodig zijn in de toekomst. Als er in 2011 een oorlog in Syrië is, is het lastig om dat in 1999 al te voorspellen. Maar daardoor komen er wel 10.000 mensen deze kant op. En Nederland is een populair land om te wonen. Dat onderschatten we."

Kopen of huren?

Als je kunt kiezen tussen kopen of huren, wat is dan verstandiger om te doen? Volgens econoom Vrieselaar hangt dat af van je persoonlijke situatie. Heb je financiële zekerheid en bijvoorbeeld een vaste relatie en op die manier wellicht een tweede inkomen? Dan is kopen interessant. Maar heb je minder financiële zekerheid omdat je bijvoorbeeld een flexcontract hebt, en je eigenlijk nog helemaal niet zo goed weet waar je wil gaan settelen, dan kun je beter huren. 

Luister de podcast van Human en EO hieronder terug. 

3FM powered by Human

Deze productie is gemaakt door ons jongerenplatform bij 3FM. Samen met de dj's en andere programma's van 3FM zetten zij belangrijke onderwerpen voor jongeren op de agenda. Wil je ook iets agenderen? Mail naar socialmatters@3fm.nl

Meer over woningnood