Portret van de onconventionele leraar en rasopvoeder Dieter Bachmann en zijn leerlingen. Met veel geduld en humor leert hij zijn leerlingen hoe je het leven met elkaar leeft

10 november 2022 | 22:30 uur | NPO 2

Een jaar lang volgt regisseur Maria Speth van heel dichtbij leraar Dieter Bachmann en zijn klas op de Gerhard Büchnerschool in het Duitse industriestadje Stadtallendorf. Zo ontstaat een ontroerend portret van een onconventionele leraar en rasopvoeder. Zijn leerlingen zijn tussen 12 en 14 jaar, komen uit meer dan twaalf landen en spreken soms amper Duits. Met eindeloos veel geduld, creativiteit, muziek en humor leert hij zijn leerlingen hoe je het leven met elkaar leeft. Hij zet ze aan tot zelfreflectie, leert hen conflicten uit te praten en brengt ze bij dat er regels zijn waar je je echt aan moet houden. Zo geeft hij jongeren het gevoel dat ze waardevol zijn en meetellen.

Op hartverwarmende wijze begeleidt Herr Bachmann de kinderen naar volwassenheid, inspireert ze, daagt ze uit en luistert naar ze. Hij zet aan tot zelfreflectie, leert hen conflicten uit te praten en brengt bij dat er regels zijn waar je je echt aan moet houden. Maar het belangrijkste is dat hij alle leerlingen het gevoel geeft dat ze waardevol zijn en meetellen.

Over de regisseur

Maria Speth is schrijver, regisseur, en producer van films en documentaires. Haar afstudeerfilm en debuut, The Days Between ging in premiere op het Rotterdam International Film Festival in 2001, waar het de VPRO Tiger Award won. Ook ontving ze de Grand Jury Award op het Créteil International Women's Film Festival. Voor Herr Bachmann und seine Klasse ontving Maria Speth de Zilveren Beer juryprijs op het Berlin International Film Festival.

Ook interessant