2Doc

2Doc: iHuman

Artificial intelligence (AI) kan de mogelijkheden om te leren en creëren oneindig vergroten. Maar diezelfde techniek maakt ook politiestaten en waarheidsvervalsing mogelijk. Hoe gaan we als wereldwijde samenleving om met AI? Wie gaat de controle krijgen over deze technologie? En wat voor soort maatschappij willen we hiermee creëren? iHuman is een politieke thriller over artificiële intelligentie, macht en sociale controle.

Dinsdag 14 september 2021, 22:40 uur - NPO 2

Deze film is niet meer beschikbaar.

Terwijl de ontwikkeling van AI voortraast, hebben grote technologiebedrijven zich verbonden aan de defensie-industrie en maakt de politie gebruik van algoritmes die bestaande vooroordelen uitvergroten. Moeten we toestaan dat zulke machtige technologie een doos van Pandora opent die onze toekomst gaat dicteren?

Met unieke toegang tot de pioniers van de onzichtbare AI technologie biedt iHuman een breed scala aan perspectieven op deze revolutie. Van het tech-optimisme van Jurgen Schmidhuber, ook wel ‘de vader van AI’ genoemd, tot het meer bezorgde geluid van onder anderen technologiejournalist Kara Swisher en mensenrechtenadvocaat Philip Alston. 

"AI will ultimately be the best thing ever to happen to humanity, or the worst thing ever." 

Max Tegmark

iHuman onderzoekt hoe onze toekomst eruit gaat zien en hoeveel impact AI op ons leven gaat hebben. Regisseur Tonje Hessen Schei laat zien hoe AI niet langer science fiction is, maar onze realiteit.

Regisseur Tonje Hessen Schei