Hoe ga je als arts om met ongeneeslijk zieke patiƫnten? Hoe met hun naderende dood?

De Amerikaanse chirurg en schrijver Atul Gawande doet in Sterfelijk zijn verslag van zijn ervaringen met patiënten, die in de laatste fase van hun leven zijn. Artsen, Gawande niet uitgezonderd, zijn tijdens hun opleiding totaal niet voorbereid op het omgaan met de naderende dood. Gedurende drie jaar volgt filmmaker Thomas Jennings artsen bij de gesprekken met hun uitbehandelde patiënten.

We moeten allemaal ooit afscheid nemen van het leven. Toch blijft het moeilijk voor artsen om met hun patiënten over de naderende dood te praten. Atul Gawande, gerenommeerd chirurg en schrijver van de bestseller Being Mortal, voelt zich vaak tekortschieten tijdens deze zogenaamde slecht-nieuws-gesprekken. De ongeneeslijke ziekte van zijn vader en het effect daarvan op hem en zijn moeder confronteert hem ook op het persoonlijke vlak met de vraag waar mensen het meest bij zijn gebaat in hun laatste levensfase.

In de documentaire onderzoekt Gawande hoe artsen zich kunnen bekwamen in gesprekken over het naderende einde. Wat zijn je prioriteiten als je tijd beperkt is? Het antwoord op deze vraag geeft patiënten over het algemeen een goede leidraad voor het invullen van de laatste levensfase.

Regie: Thomas Jennings