'Oorlog is de hel'

Donderdag 6 december, 24:10 uur op NPO 2

Fred Abrahams, Peter Bouckaert, Anna Neistat en Ole Solvang maken onderdeel uit van het Emergencies Team (E-Team), een actieve afdeling van Human Rights Watch. Zij onderzoeken mensenrechtenschendingen in oorlogsgebieden en maken die wereldkundig. Teneinde cruciaal bewijsmateriaal niet verloren te laten gaan begeven zij zich zo snel mogelijk ‘on the spot’.
In deze met internationale prijzen overladen documentaire volgen we de vier E-Teamleden tijdens hun risicovolle werk in Libië en Syrië. Wat beweegt deze mensen ertoe iedere keer weer hun leven in de waagschaal te stellen?

Tekst loopt door onder afbeelding

Libië 2011. De rebellen vieren de overwinning op het regime van Khadaffi. Bouckaert en Abrahams begeven zich naar de plekken waar de rebellen samen komen teneinde hen af te houden van wraakacties. Weliswaar hebben ze altijd goede contacten met de rebellen gehad, maar het blijkt toch ingewikkeld om hen te overtuigen. Als ze enkele, door de rebellen in brand gestoken huizen onderzoeken worden ze verwelkomd door geweervuur. "Ze zijn duidelijk niet erg blij met onze aanwezigheid hier." (Bouckaert)
 
Syrië 2012. Onderweg naar Aleppo horen Ole en Anna dat de even daarvoor gepasseerde stad Azaz is gebombardeerd. Zonder aarzelen maken ze rechtsomkeert. De stad staat in brand, vanonder het puin horen we mensen om hulp roepen. Ondanks de paniek en de shock waarin de overlevenden verkeren proberen Ole en Anna reacties op te tekenen.
Ole: "Niets is te vergelijken met het werken ‘on the spot’. Oorlog is de hel. Oorlog is altijd slecht. Dat hoeven wij niet te vertellen. Onze rol is duidelijk te maken en te laten zien wat er in dit dorp precies is gebeurd."
 
Syrië, augustus 2013. Abrahams en Bouckaert onderzoeken ter plekke het gebruik van chemische wapens. Door hun vakkundigheid - Bouckaert is expert op het gebied van alle soorten wapentuig - zijn ze in staat aan te tonen dat de wapens die ze er aantreffen alleen van het leger afkomstig kunnen zijn. In de hele wereld wordt hun verslag opgepakt en het betekent het einde van het gebruik van deze wapens.
 
Misdaden tegen de menselijkheid gedijen op geheimhouding en stilte. Het werk van het E-team heeft al veel zaken opgehelderd. Het heeft een stem gegeven aan duizenden mensen wier verhalen anders nooit verteld zouden zijn.
 
Regie: Kathy Chevigny en Ross Kaufman