De overleden Britse acteur John Hurt en zijn Vlaamse collega Johan Leysen spelen de hoofdrollen in deze deels fictieve documentaire. Samen met het boek 'Utopia' van de Engelse humanist Thomas More dat 500 jaar geleden verscheen. Wat kan dit visionaire werk ons vandaag leren?

"Utopia is not a state, it is a state of mind."

‘Utopia’ van Thomas More is een reisverslag over een imaginair eiland met een ideale samenleving. Tegelijk is het een bespiegeling op de 16de-eeuwse maatschappij die in crisis verkeerde. Het boek biedt uiterst pragmatische en tegelijk creatieve oplossingen voor een maatschappij in verandering. Vijfhonderd jaar na de publicatie van het boek wordt de mensheid wederom geconfronteerd met een alomvattende maatschappelijke crisis; radicaal van aard, globaal in omvang.

In Back to Utopia tracht onderzoeksjournalist Alex Dillen (Johan Leysen) het gestolen boek op het spoor te komen. Een reeks geheimzinnige brieven van zijn overleden professor (John Hurt) begeleiden hem op zijn ontdekkingstocht. Wat Alex niet weet, is dat deze brieven hem zullen confronteren met de keuzes uit zijn journalistieke verleden.

De professor spoort hem aan om op zoek te gaan naar de werkelijke betekenis van Utopia. In nederzettingen van illegale goudzoekers rondom de Madre-de-Dios-rivier in Peru, het Lacandon-woud in Mexico, de savannegemeenschappen van Oeganda, de geëvacueerde dorpen rond Fukushima. Alex ontdekt er de menselijke verhalen achter zijn artikelen, die hij volgens de professor niet mocht, of wilde zien.

"The tragedies of this world are your stock and trade, but the world itself has never touched you. You have seen it all through a bulletproof glass - the bottom of a whiskey glass."