'Ook de dieren zijn immigranten. De vogels, de insecten zijn immigranten. De wind die blaast en die wij inademen is een immigrant die van het zuiden naar het noorden trekt.' (Cyriaque Kouenou)

Dinsdag 3 februari, 23.00 uur, NPO 2

Nadat de Ivoriaanse zanger Cyriaque Kouenou een lied had gezongen dat de autoriteiten in zijn land niet beviel, werd als repercussie zijn vader vermoord. Kouenou vluchtte naar Nederland waar hij inmiddels al weer drie jaar als illegaal verblijft.

In documentaires en reportages over het lot van vluchtelingen worden deze veelal neergezet als slachtoffers van systemen en regels. Filmmaker Ramon Gieling gaat het er juist om wie zij in werkelijkheid zijn. Wat is hun kijk op het bestaan, op hun verleden, heden en toekomst? Gewapend met vragen als deze duikt hij onder in het leven van Cyriaque Kouenou die hij leert kennen in het tentenkamp in Amsterdam-Osdorp. Hij volgt de enigmatische Afrikaanse muzikant op zijn uitzichtloze reis door Nederland. Een reis door een niemandsland, van tentenkamp naar vluchtkerk, van verlaten kantoorgebouw naar voormalige gevangenis.

Ik leef als een muis maar dat accepteer ik als een deel van mijn leven.
Ondanks alle tegenslag, de nachtmerries die hem kwellen, het gebrek aan geld en het voortdurend verhuizen blijft Kouenou een optimist, die door zijn aanstekelijke enthousiasme overal waar hij komt mensen raakt met zijn muziek en zijn vaak onnavolgbare wijsheden. Een mens die geen obstakels kent en geen problemen, is als een rivier zonder vis.

Tijdens het filmen is Gieling niet te beroerd om zijn verhouding tot Kouenou te belichten. Hoe om te gaan met zijn protagonist? Hoe ver laat hij hem toe in zijn wereld, in zijn leven? En waar houdt hij hem juist buiten?

Kouenou kreeg bekendheid in Nederland toen hij in februari en maart van afgelopen jaar in het voorprogramma van Salif Keita en Alpha Blondy in Paradiso optrad.

Home is een coproductie van Human en Pieter van Huystee Film & TV en werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mediafonds.
De film ging in november 2014 in première op het IDFA.