Als je wist wat niemand weet (uit ‘Neem mij mee’)

Uitzending 18 juni 2014, 23.35 uur op Nederland 2

In deze film – onderdeel van het social media-project Your Song powered by humanism* - vertellen Nederlandse militairen verhalen over ingrijpende gebeurtenissen die hun leven bepalen, maar waarover ze moeilijk kunnen praten.
In Your Song zien we hoe de verhalen worden omgezet in liedjes, gecomponeerd en gezongen door verschillende artiesten. De gesprekken tussen de militairen en ‘hun’ singer/songwriter geven inzicht en begrip en zorgen ervoor dat we ons kunnen verplaatsen in hun leven.

Darkrockband My Favorite Scar luisterde ademloos naar het verhaal van sergeant-majoor Frank van de Looy en korporaal Joost Engel over de aanval op hun buitenpost in Afghanistan en wat die verbondenheid op leven en dood met hen deed. Het resulteerde in de song ‘The Mission’.

Gewondenverzorger Johan de Jonge is slechts 21 jaar als hij in juli 1995 als Dutchbatter wordt uitgezonden. Tijdens de val van de enclave Srebrenica nemen Serviërs hem gevangen en houden hem, samen met een aantal maten, een week vast. Ze zijn volledig afgesloten van de buitenwereld. “Ik dacht toen dat het einde verhaal zou zijn. Ik heb een afscheidsbrief geschreven aan mijn ouders.” Pas terug in Nederland hoorden ze wat er was gebeurd.  Aniek Maren schreef het nummer ‘Eyes Open Wide’ over zijn ervaringen en zijn gevoelens van angst en onmacht. “Je kan het wel uitleggen, maar mensen voelen het niet.”

Klassiek zanger Joep van Geffen schreef ‘The Battle Over’ naar aanleiding van het verhaal van kolonel der mariniers Marc Brinkman. Hij wordt in 2003 uitgezonden naar Irak om rust te brengen in de politiek instabiele situatie aldaar. “Het blijft moeilijk het verhaal te vertellen.” Zijn contact met het Irakese districtshoofd - Majid - groeit uit tot een bijzondere vriendschap. 
And from two countries / Worlds apart / Two strangers mend / A bleeding heart.  (uit: The Battle Over)

De jeugd van de nu 21-jarige sergeant Davey van der Sluis is getekend door de plaatsing in een pleeggezin omdat zijn ouders niet meer voor hem kunnen zorgen. Hij is dan 6 jaar. Na zijn schooltijd kiest hij voor het leger. Hij waardeert de uitdagingen en vindt er geborgenheid. Aan singer/songwriter Qeaux Qeaux Joans vertelt Davey zijn verhaal en we zijn getuige van de totstandkoming van hun lied, ‘Neem mij mee’.  “Het is zo gaaf om mijn eigen gevoel vast te leggen in een lied.” 

* Kolonel Ingeborg Takken, hoofd Humanistisch Geestelijke Verzorging Defensie, nam het initiatief tot het project. “Als we onze verhalen delen, delen we het leven zelf, onze hoop, dromen, angsten, vragen en antwoorden, onze fouten en successen.”
Co-creator en drijvende kracht achter Your Song powered by humanism is Amy van Son.

Regie: Eveline van Dijck

Meer over het project Your Song powered by humanism incl. videoclips is hier te vinden.