Eind oktober 2016 wordt het beruchte vluchtelingenkamp in Calais ontruimd. Hoe zag het dagelijks leven daar eruit?

The Guardian schatte het aantal bewoners van het vluchtelingenkamp bij Calais tussen de 8.000 en 10.000. De gedroomde oversteek naar Engeland blijkt een illusie en de frustraties nemen toe. Vechtpartijen, verkrachtingen en roof worden dagelijkse praktijk. Eind oktober 2016 wordt ‘de jungle’ bij Calais door de Franse autoriteiten ontruimd.

"We zijn niets hier. Voor niemand," zegt een inwoner. Regisseur Florez en zijn crew bezoeken het kamp meerdere malen. Hij legt het dagelijks leven vast, de frustratie, de wanhoop. In een klein, onmogelijk liefdesverhaal komt alles samen.

Hoe is het nu met?

Film gezien? Dan vraag je je vast af hoe het gaat met Badim (de jongen) en Alex (het meisje). We vroegen het aan regisseur Guillermo Florez.

Badim en Alex
'Nadat het kamp in Calais werd ontruimd, vertrok Alex naar Spanje om haar familie te bezoeken. Badim wilde niet met haar mee. Niet lang daarna ging het uit: Alex wilde niet zoveel in Calais zijn en Badim wilde niet met Alex trouwen.'

'Daarna heb ik het contact met Badim verloren. Eerder kon ik hem nog volgen via zijn Facebook-account, waar hij soms foto's plaatste, maar dat account is weg. Veel vluchtelingen verwijderen hun account omdat ze niet willen dat hun familie ziet in wat voor gruwelijke situatie ze terecht zijn gekomen. Dat ze hebben gefaald.'

'Nadat het kamp in Calais werd ontruimd, ging iedere vluchteling zijn eigen weg. Veel zullen geprobeerd hebben Engeland te bereiken. Calais is een harde plek om te zijn, dus als je daar bent, wil je waarschijnlijk naar Engeland. Ik heb ook gehoord dat anderen ergens in Frankrijk op anarchistische plekken samenwonen met activisten. Verder ken ik niet zo veel details, over waar iedereen is gebleven.'

Andere delen in Het Vluchtelingenverhaal

  • Het Vluchtelingenverhaal

    In oktober 2013 vergaan twee schepen voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa. 360 mensen komen om. De ramp opent onze ogen voor de vluchtelingencrisis.
    Hoe verging het vluchtelingen en betrokkenen toen en in de jaren daarna?

    De vluchtelingencrisis is een verhaal met vele facetten: moed, wanhoop, verschrikking, opoffering, naastenliefde, gastvrijheid.
    In deze vijf korte documentaires komen al deze aspecten aan bod. Ze zijn gemaakt vanaf die allereerste dag in oktober 2013, op Lampedusa, tot in 2017, bij het vastleggen hoe vluchtelingen in Nederlandse gastgezinnen worden opgevangen. Vijf zeer persoonlijke getuigenissen langs een traject van hoop en wanhoop.