In het derde seizoen van Wat houdt ons tegen? onderzoeken we hoe vervuilend babyluiers zijn, de ecologische impact van ons datagebruik, de vervuilde staat van ons water, de klimaatschade door kaas, de prijs van de papierindustrie en het effect op het milieu van airco's. Kijk wekelijks om 20:55 uur op NPO 2 of NPO Start.

Aflevering 1: Uit de Luiers

Zelf kunnen ze er niets aan doen, maar baby's zijn een ramp voor ons milieu. In Nederland verdwijnen elk jaar bijna een miljard babyluiers in de verbrandingsoven. En door de vergrijzing neemt ook nog eens de hoeveelheid incontinentieluiers in rap tempo toe. Deze luierberg is inmiddels even groot als die van de babyluiers. Hoe kunnen we de groeiende luierafvalberg aanpakken? Wat houdt ons tegen om een oeroude gewoonte in te zetten als duurzame èn goedkope oplossing?

Aflevering 2: Duurzame Data

We streamen, mailen en chatten er lustig op los. Vijftien uur videostreamen staat qua energieverbruik gelijk aan een week de koelkast gebruiken, maar toch lijkt ons datagebruik een blinde vlek in discussies rond duurzaamheid, terwijl dit met de opkomst van AI een nog veel grotere vlucht gaat nemen. Hoe kunnen we de voetafdruk van ons dataverbruik terugdringen?  Welke rol speelt dark data daarbij? En welke rol kan Google hierin spelen? 

Aflevering 3: Zuiver Water

Wij Nederlanders gaan prat op onze liefde voor water, maar we springen er niet heel zuiver mee om. Door vervuiling uit landbouw, industrie en het riool holt de kwaliteit van ons oppervlaktewater achteruit. Hele ecosystemen dreigen kopje onder te gaan en het zuiveren van ons drinkwater kost ons steeds meer moeite. De slechte waterkwaliteit heeft zelfs effect hebben op onze gezondheid. Wat houdt ons tegen om de kwaliteit van ons oppervlaktewater weer op peil te brengen? 

Aflevering 4: Kaas zonder Koe

We verkopen graag het nostalgische beeld van het kaasmeisje en de koe die graast in het Hollandse landschap. Maar dit beeld is inmiddels verre van de werkelijkheid. De melkproductie zorgt voor een enorme uitstoot van stikstof-, fosfaat-, en methaan. Kaas is hierdoor een van de meest vervuilende voedselproducten. Wat is de werkelijke prijs die we betalen voor ons plakje kaas? Kunnen we kaas maken die net zo lekker smaakt, maar dan zonder koe? Wat houdt ons tegen?  

Aflevering 5: De Papier Paradox

Dagelijks gooien we miljoenen bekers, bakjes, zakjes na één keer gebruik weer weg. Nieuwe regelgeving zou het gebruik van wegwerpverpakkingen moeten ontmoedigen, maar er is geen handhaving en plastic wordt vervangen door karton. Die bruine frietbakjes, kartonnen bekertjes en papieren rietjes voelen duurzaam, maar zijn ze dat wel? Wat is de rol van fastfoodbedrijven en van de papierindustrie? Wat houdt ons tegen om van hergebruik de standaard te maken? 

Aflevering 6: Cooler zonder Airco

Nederland warmt op. Zelfs twee keer zo snel als gemiddeld in de rest van de wereld. Om de hitte te lijf te gaan, schaffen we steeds meer airco’s aan. Maar juist die airco’s dragen ook weer bij aan klimaatverandering. Hoe houden we het hoofd koel zonder de planeet verder op te warmen? Kunnen we door onze huizen aan te passen en anders te bouwen de opmars van de airco een halt toeroepen? Wat houdt ons tegen om koel te bouwen? 

Eerdere seizoenen van Wat houdt ons tegen?