In Roosen & Borst komen we oude bekenden tegen uit de serie Thuis op Zuid en In De Leeuwenhoek, maar maken we ook kennis met nieuwe mensen. We stellen ze graag aan je voor.

Cherryl en Franklin

Kortgeleden heeft Cherryl besloten de zorg voor haar inmiddels zwaar demente vader Franklin volledig over te nemen. Om te voorkomen dat hij naar een verpleeghuis moet, is Cherryl opzoek naar een huis waar ze samen met haar vader zal intrekken.

De laatste jaren van Franklins leven wil Cherryl zo aangenaam mogelijk voor hem maken. En de dementie heeft haar vader ook veranderd. Waar hij vroeger vrij hard kon zijn, is hij nu veel knuffeliger. "Vroeger ben ik heel kwaad op hem geweest dat hij mijn moeder heeft bedrogen met twee andere vrouwen, bij wie hij ook kinderen heeft gekregen. Maar dat telt nu niet meer." Cherryls missie is om overal waar hij is, er voor haar vader te kunnen zijn.

Cherryl en haar vader Franklin

Mine en Joost

Mine begreep niet wat er aan de hand was toen ze ineens afspraken begon te vergeten, want dat was echt niks voor haar. Na een lange tijd kreeg ze uiteindelijk de diagnose dementie. Sindsdien is er veel in haar leven veranderd. Eerst werkte ze nog door, totdat ze twee weken lang een factuur niet verzonden kreeg. Toen wist ze dat het voorbij was.

Haar partner Joost heeft haar vorig jaar ten huwelijk gevraagd om te benadrukken dat hij er voor haar zal zijn. Daar is ze blij om, maar het laatste wat ze wil is een blok aan zijn been worden. Haar voornemen is om uit te zoeken hoe je hiermee om kan gaan; hoe kan je toch jezelf blijven met deze ziekte? En vooral: hoe voorkom je dat mensen je gaan betuttelen? Want als er iets is dat ze haat, is dat het. Samen met Joost is ze ook haar wilsverklaring aan het regelen. Binnenkort gaan ze naar de notaris. 

Mine

Joris en Sandra

Rond zijn 44ste kreeg Joris de diagnose alzheimer. Door op jonge leeftijd geconfronteerd te worden met de gevolgen van dementie, ziet zijn toekomst er plots heel anders uit. Het leven biedt hem steeds minder mogelijkheden; zo is hij altijd dol geweest op motorrijden maar is zijn rijbewijs nu niet meer geldig.

Zijn vriendin, Sandra, kent hij via zijn werk bij de VN. Sandra komt uit Oeganda en is ongelooflijk belangrijk voor hem. Hoe ze elkaar hebben leren kennen en hoe lang geleden dat was, daar heeft hij geen idee van. Maar dat ze nu in Nederland is, fleurt Joris enorm op. Ze willen binnenkort gaan trouwen en hebben eigenlijk zelfs een kinderwens. Maar hoe ga je om met dergelijke toekomstplannen als je alzheimer hebt? Wat is er nog mogelijk, en van welke dromen moet je noodgedwongen afscheid nemen?

Joris

Anja

Anja kennen we al van de vorige serie, waar zij samen met haar geliefde man Ger deel van uitmaakte. Ger is op 8 november 2020 aan de gevolgen van alzheimer overleden. Anja mist hem ontzettend en is nog vaak in hun caravan op de camping te vinden. Stapje voor stapje zet ze haar leven voort. Hoe gaat zij om met het ultieme afscheid van haar man Ger?

Lees het interview met Anja uit september 2020: "Elke dag neem ik afscheid van mijn man".

Anja en Adelheid

Chris en Tonny

Chris (85) is ontzettend groot voetbalfan en een tijdje scheidsrechter geweest bij de plaatselijke club. Helaas moest hij daar noodgedwongen stoppen, omdat het fluiten door de gevolgen van zijn dementie niet meer goed ging. Gelukkig woont zijn dochter Tonny (62) op vijf minuten loopafstand, zij draagt dan ook veel zorg voor haar vader. Tonny heeft altijd een hechte, innige band met Chris gehad en het doet haar dan ook pijn hem eigenlijk al te verliezen terwijl hij er nog is.

Eén van de lastige en pijnlijke overwegingen die zij als dochter en mantelzorger draagt is de afweging tot een eventuele verhuizing naar een verpleeghuis. Chris heeft de zorgindicatie immers al even geleden gekregen, dus als hij wil kan hij opgenomen worden. Maar dat is juist het probleem; Chris wil absoluut niet en zegt zelfs liever van zijn huidige flat af te springen dan dat hij naar een dergelijke instelling vertrekt. Voor Tonny is de ziekte van haar vader een ingewikkeld terrein vol twijfels en verwarring.

Chris en Tonny

Mevrouw Bot en zonen

Toen we mevrouw Bot leerden kennen in Thuis op Zuid, woonde ze nog zelfstandig. Inmiddels woont ze in een verpleeghuis, en dit gaat geweldig. Ze geniet van haar leven, doet overal vrolijk aan mee en is ook daar behulpzaam als altijd. Tot opluchting van haar zoons.

Een tijdje geleden was ze een nacht vermist; ze dwaalde door de stad met een Albert Heijn tas in de veronderstelling boodschappen te gaan doen. Het verpleeghuis was toen het enige antwoord wat Richard en tweelingbroer Robin betreft. Ze hadden geen idee hoe het zou uitpakken, maar elke zaterdag als ze samen op visite komen, treffen ze een opgewekte moeder aan.

Hugo hangt de foto op van mevrouw Bot en haar zoons

Joke en Onno

Joke lijdt aan dementie en wil euthanasie. Het ingevulde formulier van het Expertisecentrum Euthanasie is op de post gegaan en Joke en haar man Onno hebben daarvan een ontvangstbevestiging gehad. Maar wanneer het mag gebeuren, daar zijn ze nog niet volledig over uit. 'Nader overeen te komen' is nu ingevuld op het formulier. Maar is nader wel op tijd? Want wanneer berooft de dementie je van de wilsbekwaamheid om zelf uit het leven te stappen?

Zolang het nog gaat, wil Joke nog van het leven genieten. Maar dat de ziekte zijn tol van zowel Joke als Onno eist, wordt al snel duidelijk.

Joke

Meer inspiratie