Heeft leven zin? Ben je zelf verantwoordelijk voor geluk? Hoe ga je om met tegenslag? En wat is het doel? Op 4, 11 en 18 juni gaan drie gasten uit het tv-programma Over Leven van HUMAN doorpraten over deze vragen in het ARTIS-Groote Museum. Heeft de uitzending jou geraakt? Of herinneringen opgeroepen? Kom, praat of luister mee!

In het impactprogramma Vragen Over Leven praten we met Kamerlid Lisa van Ginneken, zangeres Naaz Mohammad en Rinke Smedinga, zoon van een overtuigd Nazi, door over wat voor hen het leven de moeite waard maakt. Met Lisa van Ginneken over kiezen voor jezelf en voluit leven, met Naaz over mentale gezondheid en met Rinke Smedinga over het omgaan met het duistere verleden van een ouder. Tijdens de bijeenkomsten onderzoeken we samen met Karlien Pijnenborg (hoofd Groote Museum) hoe de bijzondere levensvragen uit het tv-programma Over Leven doorklinken. Want een ervaring staat nooit op zichzelf, en is altijd van invloed op een groter systeem.

Heb jij in je leven een moment van ommekeer meegemaakt? Een moment waarop je stilviel en alles anders werd? Wat doe jij als iemand in je omgeving vastloopt? Durf jij daar over te beginnen, of cirkel je om de pijnlijke hete brij heen? Tijdens deze sessies maken we voor die ervaringen ruimte.

Het bijwonen van de sessies is gratis, maar het reserveren van een ticket is wel vereist.


Deze bijeenkomsten worden georganiseerd in samenwerking met ARTIS-Groote Museum naar aanleiding van Over Leven. 

Zondag 4 juni - Lisa van Ginneken

16:30 - 18:00 uur

Lisa van Ginneken is het eerste openlijke transgender Kamerlid in Nederland en krijgt daarom veel haat over zich heen. Als klein kind wist ze al dat ze liever een meisje wilde zijn, maar verzweeg dat. Pas als veertiger ging ze in transitie, waardoor ze uit ervaring weet hoe verschillend de maatschappij mannen en vrouwen benadert. Ze heeft heel wat privileges opgegeven door haar transitie, maar dat voelde voor haar nooit als een keuze. 

Hoe is het om lange tijd niet jezelf te kunnen zijn? Hoe ga je om met verwachtingen van anderen? En met meningen en negatieve reacties van buitenaf? Tijdens deze sessie praten we met Lisa van Ginneken door over hoe het is om, ondanks alles, voor jezelf te kiezen en voluit te leven.

Wil jij hierover meepraten?

Klik hier voor meer informatie en tickets voor de impactsessie.

Zondag 11 juni - Naaz Mohammad

16:30 - 18:00 uur

De Koerdisch-Nederlandse zangeres Naaz gold een paar jaar geleden als een grote belofte in de Nederlandse muziekwereld. Met haar betoverende liedjes sleepte ze twee Edisons in de wacht. Maar plotseling werd het stil rond Naaz. Ze keerde zich af van de commerciële muziekindustrie, scheidde van haar man, en kampte met psychische problemen. Dit jaar kwam Naaz terug in de schijnwerpers met haar alom lovend ontvangen debuutalbum Never Have I Ever, en met een reeks concerten.

Ben jij weleens van jezelf afgedreven? En hoe ben je toen weer opgekrabbeld? Heb jij het gevoel dat je er mag zijn met alles dat je hebt meegemaakt? Tijdens Vragen Over Leven op 11 juni praten we met zangeres Naaz door over de muziekindustrie, obstakels, weerbaarheid en over hoe je jezelf na verdwalen weer kunt vinden.

Wil jij hierover meepraten?

Klik hier voor meer informatie en tickets voor de impactsessie.

Zondag 18 juni - Rinke Smedinga

16:30 - 18:00 uur

De vader van Rinke Smedinga was in de Tweede Wereldoorlog overtuigd nazi: NSB-lid, volgde de SS-opleiding, was bewaker in Kamp Westerbork en trad aan het eind van de oorlog in dienst bij de Ordnungspolizei van het Duitse leger in Groningen. Rinke schaamde zich als kind enorm voor zijn afkomst en ging er bijna aan onderdoor. Nu reist hij langs scholen om te vertellen over zijn ervaringen. Smedinga ziet zijn vader als zijn voorbeeld van hoe het niet moet en probeert nog dagelijks om in zijn eigen leven wél aan de goede kant te staan.

Hoe ga je om met het nalatenschap van je ouders of verzorgers? En hoe beïnvloed je jeugd in je gezin je leven? Wat als jij een hele andere weg bewandelt dan je ouders? Wat kun je leren van je eigen familiegeschiedenis?

Tijdens Vragen Over Leven op 18 juni praten we door met Rinke Smedinga over hoe het verleden van zijn vader zijn leven beïnvloedt. Worstel jij ook met dit soort vragen en wil je erover meepraten? Klik hier voor meer informatie en tickets voor de impactsessie.