Vers koeienbloed
In Kenia geldt het aloude ‘melk is goed voor elk’, maar al helemaal als het vermengd is met vers koeienbloed. De koe moet van dichtbij beschoten worden met een pijl om daarna het bloed af te tappen. Dit superdrankje betekent voor Kenianen een boost van de weerstand en bovendien worden ze er beresterk van. 🕒5 min. bereiden
Bereidingswijze
Kies een sterke koe uit je kudde.
Hou de koe (of stier) met minstens twee mensen vast. Bind zijn nek stevig af met het touw zodat het bloed naar de nek stroomt. Pas op, niet te strak.
Pak de pijl en boog en schiet van ongeveer 30 centimeter afstand een gat in de halsader. Vang het bloed zorgvuldig op en zorg dat je op tijd stopt met aftappen. De wond heelt vanzelf.
Blijf het bloed roeren zodat het niet stolt en laat ondertussen iemand de koe melken. Voeg de twee vloeistoffen bij elkaar en je ontbijt is klaar!
Ingedriënten
🍴 ontbijt
👥 4 personen
1 koe
een aantal vrienden
touw
emmer
pijl en boog
Metropolis onderzoekt de rauwe werkelijkheid van vlees
Op een broodje, in de pan of gegrild met ketchup; mensen stoppen jaarlijks kilo’s koe, varken en kip in hun mond. Een Nederlander eet gemiddeld 85 kilo vlees per jaar. En al weten we inmiddels dat veel vlees niet goed is voor het milieu, we kunnen er maar moeilijk afstand van doen. Is dat overal zo? Metropolis ging op zoek naar de rauwe werkelijkheid in de rest van de wereld.
nog niet uitgekookt?
Vleermuizencurry
In Indonesië is de vleermuis superfood nummer één. Op de Markt in Tomohon zijn de beestjes volop verkrijgbaar. Vers verschroeide vleermuizen worden hier omgetoverd tot een supergezonde maaltijd. “Vleermuizen eten alleen groenten en fruit, daarom zijn ze heel gezond. Het is goed voor je haar, je huid en het houdt je jong! Ze stinken alleen wel een beetje.”
🕒60 min. bereidingstijd
Gefrituurde spinnen
Op de markt van Skuon verkopen ze krokante lekkernijen: tarantula’s. De achtpotige delicatesse wordt gevangen in de plaatselijke jungle, waarna ze met veel olie tot hapklare snack gefrituurd worden. De lokale jeugd zegt geen nee tegen dit lekkere hapje. Belangrijk! Vergeet niet de tanden te verwijderen voordat je met dit gevaarlijke beestje aan de haal gaat.
🕒10 min. bereiden
Rat op een stokje
In Cambodja eten ze ratten. Maar dan niet de stadsratten die dag en nacht door het afval schuifelen, maar veldratten, die een plaag zijn voor Cambodjaanse boeren. Er zijn twee manieren waarop je de ratten kan bereiden: op een stokje boven het vuur, of in de pan. Hoe je je rat ook het liefste hebt, er is genoeg en het smaakt heerlijk (hebben we gehoord).
🕒30 min. bereiden
Tekeshino: Ethiopische alcohol
Tekeshino is hot! Zowel onder de rauwe vleeseters in Ethiopië, als voor je slokdarm. Twijfelaars onder ons hoeven niet te kiezen met dit vurige drankje; het is firs, bier en wijn in één. Drink het bijvoorbeeld op een zwoele zomeravond in juli of augustus. Stukje rauw vlees erbij en je waant je voor even in Addis Abeba... En het is ook nog eens goed voor de stoelgang.
🕒5 min. bereiden