Gefrituurde spinnen
Op de markt van Skuon verkopen ze krokante lekkernijen: tarantula’s. De achtpotige delicatesse wordt gevangen in de plaatselijke jungle, waarna ze met veel olie tot hapklare snack gefrituurd worden. De lokale jeugd zegt geen nee tegen dit lekkere hapje. Belangrijk! Vergeet niet de tanden te verwijderen voordat je met dit gevaarlijke beestje aan de haal gaat. 🕒10 min. bereiden
Bereidingswijze
Verwijder tanden met een pincet of lange nagels. Was de levende spinnen vervolgens schoon in een bak met koud water.
Voeg de bloem, zout en smaakversterkers toe, zodat ze lekker smaken. Voor wie het leuk vindt, kan er ook kleurstof bij.
Neem een grote wokpan en voeg genoeg olie toe om te kunnen frituren. Druk de spinnen vervolgens plat op een snijplank of het aanrecht.
Laat de platte spinnen voorzichtig in de hete olie glijden.
Je kunt een verse spin herkennen aan het witte vlees aan de binnenkant. Een spin die eerst gekookt is heeft rood vlees. In de achterkant van de spin zit zwart vlees. Dit komt doordat de spin kruiden eet. Dit is goed tegen astma en rugpijn.
Ingrediënten
🍴 snack
👥 2 personen
2 tarantula's
bloem
olijf olie
zout
kleurstof
kruiden naar keuze
Metropolis onderzoekt de rauwe werkelijkheid van vlees
Op een broodje, in de pan of gegrild met ketchup; mensen stoppen jaarlijks kilo’s koe, varken en kip in hun mond. Een Nederlander eet gemiddeld 85 kilo vlees per jaar. En al weten we inmiddels dat veel vlees niet goed is voor het milieu, we kunnen er maar moeilijk afstand van doen. Is dat overal zo? Metropolis ging op zoek naar de rauwe werkelijkheid in de rest van de wereld.
nog niet uitgekookt?
Vleermuizencurry
In Indonesië is de vleermuis superfood nummer één. Op de Markt in Tomohon zijn de beestjes volop verkrijgbaar. Vers verschroeide vleermuizen worden hier omgetoverd tot een supergezonde maaltijd. “Vleermuizen eten alleen groenten en fruit, daarom zijn ze heel gezond. Het is goed voor je haar, je huid en het houdt je jong! Ze stinken alleen wel een beetje.”
🕒60 min. bereidingstijd
Vers koeienbloed
In Kenia geldt het aloude ‘melk is goed voor elk’, maar al helemaal als het vermengd is met vers koeienbloed. De koe moet van dichtbij beschoten worden met een pijl om daarna het bloed af te tappen. Dit superdrankje betekent voor Kenianen een boost van de weerstand en bovendien worden ze er beresterk van.
🕒5 min. bereiden
Rat op een stokje
In Cambodja eten ze ratten. Maar dan niet de stadsratten die dag en nacht door het afval schuifelen, maar veldratten, die een plaag zijn voor Cambodjaanse boeren. Er zijn twee manieren waarop je de ratten kan bereiden: op een stokje boven het vuur, of in de pan. Hoe je je rat ook het liefste hebt, er is genoeg en het smaakt heerlijk (hebben we gehoord).
🕒30 min. bereiden
Tekeshino: Ethiopische alcohol
Tekeshino is hot! Zowel onder de rauwe vleeseters in Ethiopië, als voor je slokdarm. Twijfelaars onder ons hoeven niet te kiezen met dit vurige drankje; het is firs, bier en wijn in één. Drink het bijvoorbeeld op een zwoele zomeravond in juli of augustus. Stukje rauw vlees erbij en je waant je voor even in Addis Abeba... En het is ook nog eens goed voor de stoelgang.
🕒5 min. bereiden