Roland Pierik

Het Medialogica-moment van

Roland Pierik

Het Medialogica-moment van

Wat is de kwaliteit van het publieke debat in Nederland? In hoeverre vindt de argumentatie plaats op basis van de feiten? Welke retoriek wordt er gebruikt? En hoe beïnvloeden (nieuws)beelden onze publieke opinie?

In deze serie vraagt Medialogica  wetenschappers, politici of ervaringsdeskundigen naar hun belangrijkste tv-fragmenten als het om de werking van medialogica gaat. De ene keer staat het vaccinatiedebat centraal, dan weer gaat het om klimaat of migratie.

1: Het Vaccinatiedebat

Uit cijfers blijkt dat steeds meer Nederlandse ouders twijfelen over het wel of niet vaccineren van hun kind. De afgelopen jaren is de vaccinatiegraad in Nederland gedaald tot onder 95 procent. Te laag, zeggen deskundigen. Met de groei van de twijfel en het zakken van de vaccinatiegraad, krijgen voor en tegenstanders in de Nederlandse media steeds vaker ruimte hun standpunten rondom het wel of niet vaccineren uiteen te zetten. Voor Medialogica bekijkt rechtsfilosoof en lid van de Commissie Vaccinatie Roland Pierik het vaccinatiedebat. Wat valt hem op?

Met Roland Pierik

Roland Pierik is universitair hoofddocent rechtsfilosofie aan de UvA en lid van de Commissie Vaccinaties van de Nederlandse Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad is een onafhankelijk adviesorgaan met als wettelijke taak regering en parlement te adviseren op het brede terrein van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Vanaf 2013 publiceert Roland Pierik verschillende artikelen en analyses over vaccinatie en het debat over wel of niet verplicht vaccineren. 

Lees meer over publieke opinie

6 items

Hoe publieke opinie tot stand komt en wat de gevolgen van deze meningsvorming zijn op ons alledaagse leven.

Dossier
Recent Toegevoegd

Ebola in Oeganda: Dit is het echte verhaal

‘Ebola slaat over naar Oeganda’, kopte westerse media rond 12 juni van dit jaar. Wat voor impact zo’n misleidend bericht heeft, kan oud Human-stagiair Tinke Douma, die al twee jaar in Oeganda woont, haarfijn uitleggen.

Kun je politiek charisma trainen?

Wat is politiek charisma? Kun je dat trainen? In de vijfde aflevering van De Publieke Tribune bespreekt Coen Verbraak deze en andere vragen met spindoctor Kay van de Linde, cartoonist Joep Bertrams, voormalig SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen en Dominique van der Heyde, chef van de parlementaire redactie van de NOS.

Gemeenten doen maar wat bij anti-radicaliseringsbeleid

Theatervoorstellingen, weerbaarheidstrainingen en fakenews lessen. Miljoenen worden uitgegeven aan het anti-radicaliseringsbeleid van gemeenten. Maar of deze preventieve programma’s effect hebben, wordt nauwelijks gemeten.

Zo beleefde Daan Roovers het debat Rutte-Baudet

De kersverse Denker des Vaderlands Daan Roovers zat op de tribune in de Rode Hoed bij het debat tussen Mark Rutte en Thierry Baudet. De verbazing die ze voelde, suddert nog na.

Dit vindt Zeikschrift van de anti-abortuswet in Alabama

Onlangs stemden 25 republikeinse mannen in de Amerikaanse staat Alabama voor een wet die abortus verbiedt, zelfs na verkrachting. Wij spraken met Madeleijn van den Nieuwenhuizen, die Amerikaanse politieke- en rechtsgeschiedenis studeerde aan de Columbia University, columns schrijft voor VOGUE en beheerder is van het mediakritische Instagramaccount Zeikschrift.