Politiek verslaggever Marloes Lemsom over de term van Rutte

Is de 'intelligente lockdown' een politieke behendigheid?

Een 'intelligente lockdown', zo noemt onze regering haar beleid. Een soort Nederlandse versie van de totale lockdown. Maar waar staat het woord 'intelligent' voor, en uit wiens koker komt het? Politiek verslaggever Marloes Lemsom is te gast.

Lemsom is verslaggever bij EenVandaag. Ze heeft eens rondgebeld en komt erachter dat Rutte zelf de term ‘intelligente lockdown’ heeft bedacht: "Het heeft meerdere betekenissen. Hij roept met deze term op om slim met deze situatie om te gaan. Aan de andere kant verandert er veel in deze tijd, dus Rutte wil de mogelijkheid hebben om het beleid aan te passen. Bovendien is de oppositie tevreden omdat bijvoorbeeld een partij als Forum voor Democratie altijd voor een lockdown was, en dat hebben ze gekregen."

In het buitenland

Wanneer je op Google zoekt naar ‘intelligent lockdown’ vind je alleen maar berichten over Nederland. "In het buitenland vragen ze zich vooral af hoe intelligent de aanpak van Rutte daadwerkelijk is. Sommigen vinden het zelfs een beetje arrogant."

Is de term nou slim beleid of eerder een politiek behendigheid? Lemsom concludeert: "Het gaat over beleid, maar er zit een flink sausje politieke behendigheid overheen."

Over Medialogica Kort

In Medialogica Kort ontleedt Clairy Polak samen met een ervaringsdeskundige of expert, beelden die door media worden voorgeschoteld. Samen scheiden zij zin van onzin tijdens de coronacrisis. Wanneer is er sprake van nepnieuws? Wat is het verschil tussen beeld en werkelijkheid? Waar is de beeldvorming cruciaal?

Medialogica Kort is een op de actualiteit toegesneden vertakking van het reguliere televisieprogramma Medialogica, dat sinds jaar en dag op kritische en verdiepende wijze het verschil tussen beeld en werkelijkheid onderzoekt. Centrale vraag is steeds: hoe komt publieke opinie tot stand en welke invloed heeft deze op het handelen van bestuurders, journalisten en burgers?