Parlementair journalist Sophie van Leeuwen over minister Grapperhaus

Was de fietscontrole in het Vondelpark een handig PR-moment?

Was de fietscontrole met politie van Grapperhaus journalistiek relevant of een geregisseerd PR-moment? Daar heeft Clairy Polak het in deze uitzending over met parlementair journalist Sophie van Leeuwen: "Het is in deze coronacrisis wel lastiger om kritische vragen te stellen aan het kabinet."

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid fietste afgelopen weekend door het Vondelpark met een aantal politieagenten om te kijken of de mensen daar wel 1,5 meter afstand van elkaar hielden. Het moment haalde het achtuurjournaal. Van Leeuwen: "Ik zie een minister die volledig de leiding heeft. Het lijkt wel een geregisseerd moment. Er wordt geen enkele kritische vraag gesteld."

Toeval of opgezet?

Van een geregisseerd moment is volgens Grapperhaus zelf geen sprake. Dat de fietstocht is vastgelegd op camera is volgens minister Grapperhaus toeval geweest: "Ik fietste zaterdag door het Vondelpark met de politie, zonder enige pers, maar een ANP-journalist zag me, holde achter ons aan, en vroeg of hij foto’s mocht maken. ‘Prima,’ zei ik. Hij blijkt - achteraf - me ook gefilmd te hebben." Overigens neemt Grapperhaus in het Vondelpark wel een telefonisch interview af met een WNL-presentator voor Radio 1.

Er komt naast het journaalitem een extra video van Grapperhaus op de site van NOS te staan. Daarin is te horen dat Grapperhaus het heeft over ‘drie chickies’ in het park. "Dat is typisch Grapperhaus," legt Van Leeuwen uit. "Hij houdt wel van een geintje. Zo kennen we onze minister. Altijd een beetje lol maken, maar wel een hele serieuze boodschap willen overdragen aan het volk."

Kritische pers

Zou de pers niet juist nu kritische vragen moeten stellen? "Ik denk dat dat wel te maken heeft met de tijd waarin we leven, de coronacrisis. Er ontstaat een andere relatie met het kabinet. We staan steeds meer op afstand en ik denk dat de regie steeds meer bij de ministers ligt. De kritische vraag stellen, is op dit moment moeilijker geworden."

Heeft dat dan ook invloed op de controlerende taak van de pers? "Ja, uiteraard. Normaal gesproken loop ik in de wandelgangen en wanneer een minister voorbij komt, ren ik erachteraan en duw een microfoon onder zijn neus. Nu moeten we het maar doen met die luttele persconferenties momenten in de week dat zij ons te woord willen staan. Dan zijn we met een grote groep journalisten heel ver uit elkaar, dat beïnvloedt de controlerende taak. En ook de inhoud en de toon van je interviews, denk ik. Dan is de regie toch bij het kabinet en wij wandelen er een beetje achteraan."

Over Medialogica Kort

In Medialogica Kort ontleedt Clairy Polak samen met een ervaringsdeskundige of expert, beelden die door media worden voorgeschoteld. Samen scheiden zij zin van onzin tijdens de coronacrisis. Wanneer is er sprake van nepnieuws? Wat is het verschil tussen beeld en werkelijkheid? Waar is de beeldvorming cruciaal?

Medialogica Kort is een op de actualiteit toegesneden vertakking van het reguliere televisieprogramma Medialogica, dat sinds jaar en dag op kritische en verdiepende wijze het verschil tussen beeld en werkelijkheid onderzoekt. Centrale vraag is steeds: hoe komt publieke opinie tot stand en welke invloed heeft deze op het handelen van bestuurders, journalisten en burgers?