De theorieën rond Bill Gates

Bill Gates beloofde 250 miljoen dollar te steken in de ontwikkeling van behandelmethoden, vaccins en voldoende testen. Hoe kan iemand die zoveel tijd en energie steekt in de bestrijding van het coronavirus juist zelf kop van jut worden? Die vraag legden we voor aan Ryan Broderick, senior reporter bij BuzzFeed News. Hij doet al sinds de uitbraak van het virus in januari onderzoek naar de ‘Gates-theorieën’.

Bill Gates waarschuwt al jaren voor de uitbraak van een wereldwijde pandemie. De voorbije maanden investeerde hij haast alle middelen van zijn Gates Foundation in de bestrijding van het coronavirus. Toch zijn er steeds meer theorieën die hem als de oorzaak van alle kwaad zien. Gesteund door anti-vaxers, extreme christenen, conservatieven en Trump-fans veroveren deze het wereldwijde web.

Over de media en het coronavirus

We worden overspoeld met berichtgeving over corona. Met dagelijkse updates over het actuele dodental en nieuws van het IC-front, het bedrijfsleven en de scholen. Intussen probeert de regering ons te informeren via wekelijkse persconferenties.

Terwijl de overheid een uitweg zoekt uit de lockdown, blikt Medialogica terug op de berichtgeving in de eerste crisisweken. Kan de burger nog wel zijn weg vinden in de overvloed aan informatie? Hoe verhouden media en machthebbers zich tot elkaar? En: wat is de rol van de journalistiek?

Kijk dinsdag 19 mei naar de eerste aflevering van Medialogica om 22:40 uur op NPO 2.