Argos Medialogica

Regenboog Hysterie

De regenbooggemeenschap ligt onder vuur vanuit radicaal-rechtse en conservatieve hoek. Volgens politici en activisten zouden voorlezende dragqueens pedofielen zijn. En zou bij voorlichting over gender sprake zijn van ‘propaganda’ en ‘indoctrinatie’. Het is retoriek die wereldwijd steeds meer voet aan de grond krijgt.

Myrthe Buitenhuis en Martine Braam
Zondag 28 april om 22.05 uur op NPO 2 en NPO Start

Eén van de aanjagers van anti-lhbtiq+-geluid in Nederland is Forum voor Democratie. Niet alleen protesteren leden en politici op straat tegen voorlezende dragqueens, ook hanteert partijleider Baudet deze retoriek online en in de Tweede Kamer. Daarnaast probeert de partij op lokaal niveau het onderwerp op de politieke agenda te zetten. Gemeenteraadsleden roepen op om actie te ondernemen tegen de ‘regenboogdictatuur’. En dat heeft gevolgen. Voor de toon van het debat en voor voorlichting over gender en seksualiteit. 
 
Argos Medialogica onderzoekt het krachtenveld achter de frames en beschuldigingen aan het adres van de regenbooggemeenschap. In hoeverre wordt deze antigenderretoriek voor eigen politiek gewin gebruikt? En komen daarmee ook in Nederland lhbtiq+-rechten onder druk te staan?

sprekers

Jimmy Meijvogel

is dragqueen Heisa Jynx. Ook Jimmy leest voor aan kinderen en ziet hoe influencers uit de manosphere en radicaal rechtse politici en activisten hun pijlen op de LHBTIQ+ gemeenschap en drag queen voorleesuurtjes hebben gericht.

Venus Bijleveld

is dragqueen Ma’MaQueen. Tijdens zogenoemde Drag Queen Story Hours leest hen voor aan kinderen. Een van de voorleesuurtjes in Rotterdam waarbij Ma’MaQueen betrokken was, leidde in april 2023 tot protesten.

Niels Spierings

is hoogleraar sociologie aan de Radboud Universiteit en onderzoekt o.a. de emancipatie van LHBTIQ+’ers.  

David Paternotte

is socioloog en universitair hoofddocent aan de Université Libre de Bruxelles. Hij deed onderzoek naar de internationale anti-genderbeweging.  

Kevin Klinkspoor

zetelt in de Westlandse gemeenteraad voor CDA Westland, en is voorzitter van het CDJA.

Paulien van der Hoeven en Maaike Frankena

zijn vicevoorzitter (Paulien van der Hoeven, rechts op de foto) en coördinator voorlichting (Maaike Frankena) bij LHBTIQ+ belangenorganisatie COC Haaglanden.

Ursela van Dijk

is projectleider van SchoolsOUT, een samenwerkingsverband dat scholen ondersteunt bij aandacht voor seksuele en genderdiversiteit. 

Achtergrondverhalen

Het beeld van de masculiene man

Het gaat niet goed met de man. Dat is de kern van de boodschap die influencers, zoals Andrew Tate, razend populair maakt. Volgens deze influencers in de manosphere zijn mannen veel te zwak geworden. Daarom moeten ze fysiek weer sterk worden en de leiding nemen. Hoe kan het dat deze denkbeelden online tot miljarden views leiden? Wat voor invloed heeft de manosphere op het beeld van de man? En waarom zouden we meer aandacht moeten besteden aan de grote groep jongens en mannen die zich tot deze ideeën aangetrokken voelt?

Kriebels in de Onderbuik

Als begin 2023 de Week van de Lentekriebels wordt georganiseerd, meent een groep bezorgde ouders dat seksuele vorming op basisscholen schadelijk voor kinderen is. De stellige bewering leidt tot verhitte discussies aan talkshowtafels, op sociale media en in de Tweede Kamer. Argos Medialogica ontleedt hoe de emoties rond de week zo hoog hebben kunnen oplopen.

Strijd om Transgenderzorg

Speelt binnen de Nederlandse transgenderzorg meer dan we in de media zien? De transgendergemeenschap wil de toegang tot die zorg anders inrichten. Kritische vragen daarover worden snel transfoob genoemd. Argos Medialogica onderzoekt of een open gesprek over transgenderzorg mogelijk is.

Blijf op de hoogte

Meer Medialogica