‘Stop de seksualisering van onze kinderen’ en ‘genderideologie is pedofilie’. Met deze slogans wordt in april dit jaar gedemonstreerd tegen een Drag Queen Story Hour in Rotterdam, waar kinderen worden voorgelezen door een drag queen. Al langer richten influencers uit de manosphere en radicaal rechtse politici en activisten hun pijlen op de LHBTIQ+ gemeenschap en drag queen voorleesuurtjes. Volgens onderzoekers zit er een bewuste strategie achter deze acties. Wat houdt deze strategie in en wat zijn de gevolgen hiervan?

Myrthe Buitenhuis en Tjebbe Venema

Argos Medialogica ontleedt: het Beeld van de Masculiene man, een serie van drie afleveringen, vanaf zondag 24 december op het YouTube-kanaal van NPO Start en vanaf 9 januari op NPO Start

sprekers

Katrien Jacobs

is universitair hoofddocent aan de Chinese University of Hong Kong en onderzoeker aan Universiteit Gent. Ze doet onderzoek naar seksualiteit en gender in de digitale wereld en online activisme. In 2021 verscheen haar boek Radicaal-rechtse Seks.

Ico Maly

is cultuurwetenschapper en universitair hoofddocent aan Tilburg University. Van zijn hand verscheen het boek Nieuw rechts, waarin hij onderzoek doet naar de opkomst van radicaal-rechtse bewegingen in een tijd van een grensoverschrijdende internetcultuur. Onlangs verscheen zijn boek Metapolitics, Algorithms and Violence, over de manier waarop extreemrechts gedachtengoed in de mainstream terechtkomt.

Jimmy Meijvogel

is dragqueen Heisa Jynx. Ook Jimmy leest voor aan kinderen en ziet hoe influencers uit de manosphere en radicaal rechtse politici en activisten hun pijlen op de LHBTIQ+ gemeenschap en drag queen voorleesuurtjes hebben gericht.

Venus Bijleveld

is dragqueen Ma’MaQueen. Tijdens zogenoemde Drag Queen Story Hours leest hen voor aan kinderen. Een van de voorleesuurtjes in Rotterdam waarbij Ma’MaQueen betrokken was, leidde in april 2023 tot protesten.

Achtergrondverhalen

Strijd om Transgenderzorg

Speelt binnen de Nederlandse transgenderzorg meer dan we in de media zien? De transgendergemeenschap wil de toegang tot die zorg anders inrichten. Kritische vragen daarover worden snel transfoob genoemd. Argos Medialogica onderzoekt of een open gesprek over transgenderzorg mogelijk is.

2Doc: Mama

De ups en downs van een Rotterdamse zelfgekozen familie, met aan het hoofd moeder en dragqueen Ma'MaQueen. Zij heeft haar huis opengesteld en een veilige haven gecreëerd voor haar zes 'dragkinderen'. In haar documentaire 'Mama' volgt regisseur Esmée van Loon een zelfgekozen Rotterdamse familie, met aan het hoofd 'moeder' en dragqueen Ma'MaQueen. 

Medialogica over staatsgeheimen, lentekriebels en Russische propaganda

Staatsgeheimen, lentekriebels en Russische propaganda: de afgelopen maanden onderzocht Argos Medialogica de beeldvorming bij actuele onderwerpen die de publieke opinie bepaalden. Welke rol speelden de media? En welke invloed hadden zij op het handelen van bestuurders, journalisten en burgers?

Blijf op de hoogte

Meer Medialogica