Medialogica

Ziektebeeld

Door Jacco Versluis, Martine Braam en Yoram Kremers

Over de media en het coronavirus

We worden overspoeld met berichtgeving over corona. Met dagelijkse updates over het actuele dodental en nieuws van het IC-front, het bedrijfsleven en de scholen. Intussen probeert de regering ons te informeren via wekelijkse persconferenties.

Terwijl de overheid een uitweg zoekt uit de lockdown, blikt Medialogica terug op de berichtgeving in de eerste crisisweken. Kan de burger nog wel zijn weg vinden in de overvloed aan informatie? Hoe verhouden media en machthebbers zich tot elkaar? En: wat is de rol van de journalistiek?

Hoe coronacijfers tot verkeerde conclusies leidden

Casper Albers is hoogleraar Toegepaste Statistiek en Datavisualisatie. Hij legt uit hoe er in de beginweken van de coronacrisis conclusies werden getrokken door cijfers en statistieken.

Sprekers in deze uitzending

Harm Taselaar

Harm Taselaar is hoofdredacteur van RTL Nieuws

Pieter Klok

Pieter Klok is hoofdredacteur van de Volkskrant

Marion Koopmans

Marion Koopmans is hoogleraar virologie van het Erasmus MC te Rotterdam. Ze is lid van het Outbreak Management team, en adviseert de WHO en de Europese commissie tijdens de coronacrisis

Frank Hendrickx

Franck Hendrickx is journalist voor de Volkskrant. Hij maakte een reconstructie van de bijeenkomst op het Catshuis voorafgaand aan de sluiting van de horeca en de scholen

Sophie van Leeuwen

Sophie van Leeuwen is parlementair verslaggever in Den Haag voor BNR radio. 

Joost Oranje

Joost Oranje is hoofdredacteur van het televisieprogramma Nieuwsuur