Over hoe je online haatzaait en de media manipuleert

Handboek voor haatzaaiers

Door Myrthe Buitenhuis en Hansje van de Beek

Medialogica doet onderzoek naar hoe op sociale media een geraffineerd spel van haatzaaien en polarisatie is ontstaan en wie daar belang bij hebben. Een spel met online handleidingen waarin staat hoe je je mening kan doordrukken en tegenstanders monddood maakt. Hoe kan het dat complottheorieën, zoals 'omvolking' - de elite zouden plannen hebben gesmeed om de 'originele' bevolking van Nederland te vervangen - steeds meer mainstream worden? Hoe worden media bespeeld hierin mee te gaan? En heeft de journalistiek hier wel een goed antwoord op?

Leo Lucassen over de omvolkingstheorie

De complottheorie over 'omvolking' duikt regelmatig op in het publieke debat. Hoogleraar Leo Lucassen legt het omstreden begrip uit en bestrijdt zelf actief de onwaarheden die hij tegenkomt op sociale media.

Sprekers in deze aflevering

Ian Danskin

Ian Danskin is illustrator en maakt video’s over de online strategieën van de Alt-rightbeweging. Zijn YouTube-kanaal vind je hier.

Rob Faris

Rob Faris werkt aan de universiteit Harvard en doet daar onderzoek naar rol van nieuwe media in politieke verandering.

Tineke Ceelen

Tineke Ceelen is de directeur van Stichting Vluchteling.

Brianna Wu

Brianna Wu is game-ontwikkelaar. In 2014 was zij één van de slachtoffers van #Gamergate.

Jasper Kuipers

Jasper Kuipers was tot en met 2018 adjunct-directeur en woordvoerder van Vluchtelingenwerk.

Jelle van Buuren

Jelle van Buuren is universitair docent aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd is in terrorisme en complottheorieën.

Hassan Bahara

Hassan Bahara is onderzoeksjournalist voor de Volkskrant. Hij doet onderzoek naar de Alt-rightbeweging in Nederland.

Medialogica onderzoekt de oorsprong van het gepolariseerde onlinedebat en reist daarvoor af naar de Verenigde Staten. Hier is op sociale media een geraffineerd spel van haatzaaien ontstaan. Een spel met ‘online handleidingen’ waarin staat hoe je je mening kan doordrukken en tegenstanders monddood maakt. Wie hebben er belang bij het zaaien van haat, twijfel en complotten? Hoe worden media bespeeld? En welk antwoord heeft de journalistiek hierop?