Over hoe je online haatzaait en de media manipuleert

Handboek voor haatzaaiers

Over hoe je online haatzaait en de media manipuleert

Handboek voor haatzaaiers

Door Myrthe Buitenhuis en Hansje van de Beek

Binnen tientallen jaren zal de blanke, westerse bevolking in Nederland in de minderheid zijn, want de linkse elites hebben een plan gesmeed om de ‘oorspronkelijke’ bevolking door immigranten te laten vervangen. 

Dit soort complottheorieën waren tot voor kort alleen te vinden in de duistere krochten van het internet, maar duiken tegenwoordig steeds vaker op in het publieke debat. Via online discussies vinden radicale ideeën steeds makkelijker hun weg naar mainstream media en populistische politici. In diezelfde online discussies worden wetenschappers, gematigde politici en opiniemakers op de persoon aangevallen en uitgemaakt voor ‘deugmens’. Het gevolg: online discussies waarin polarisatie de standaard is geworden. 

Sprekers in deze aflevering

Ian Danskin

Ian Danskin is illustrator en maakt video’s over de online strategieën van de Alt-rightbeweging. Zijn YouTube vind je hier.

Rob Faris

Rob Faris werkt aan de universiteit Harvard en doet daar onderzoek naar rol van nieuwe media in politieke verandering.

Tineke Ceelen

Tineke Ceelen is de directeur van Stichting Vluchteling.

Brianna Wu

Brianna Wu is game-ontwikkelaar. In 2014 was éé n van de slachtoffers van #Gamergate.

Jasper Kuipers

Jasper Kuipers was tot en met 2018 adjunct-directeur en woordvoerder van Vluchtelingenwerk.

Jelle van Buuren

Jelle van Buuren is universitair docent aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd is in terrorisme complottheorieën.

Hassan Bahara

Hassan Bahara is onderzoeksjournalist voor de Volkskrant. Hij doet onderzoek naar de Alt-rightbeweging in Nederland.

Medialogica onderzoekt de oorsprong van het gepolariseerde onlinedebat en reist daarvoor af naar de Verenigde Staten. Hier is op sociale media een geraffineerd spel van haatzaaien ontstaan. Een spel met ‘online handleidingen’ waarin staat hoe je je mening kan doordrukken en tegenstanders monddood maakt. Wie hebben er belang bij het zaaien van haat, twijfel en complotten? Hoe worden media bespeeld? En welk antwoord heeft de journalistiek hierop?