Het virus heeft een soundtrack gekregen. ‘Hello in there’, in goed Rotterdams: ‘Hallo daaro’. De Amerikaanse zanger John Prine schrijft deze ode aan de oudere mens als hij 21 is. Dinsdag overlijdt hij op 73-jarige leeftijd. Aan de gevolgen van corona.

Dit is het refrein:

“So if you're walking down the street sometime
And spot some hollow ancient eyes
Please don't just pass 'em by and stare
As if you didn't care, say: 
Hello in there, hello."

Human-hoofdredacteur Marc Josten vraagt zich af hoe we met mensheid, macht en media uit deze wereldwijde crisis komen. Daarom houdt hij op human.nl een persoonlijk ‘medialogisch’ verslag bij tijdens de corona-crisis.

Let een beetje op elkaar

Sinds het begin van de coronacrisis laat dat nummer me niet los. Als ik met mijn vader Skype, als ik langs het bejaardenhuis in mijn straat loop en als ik het nieuws hoor over de vele coronagerelateerde sterfgevallen in verzorgingshuis de Leeuwenhoek.

Het lied is mijn antigif tegen het sociaal-darwinistische briesje dat over Nederland waait, het is mijn overtreffende trap van ‘let een beetje op elkaar.’

Witte donderdag

John Prine is een meester van troost en veerkracht. Zijn diep menselijke oeuvre wordt geroemd door Dylan en Springsteen, hij wordt gecoverd door Bette Middler en Bonnie Riatt.

Samen met Leonard Cohen staat hij in mijn eigen zoektocht naar troost en veerkracht de afgelopen maand bovenaan mijn afspeellijst. Ook deze witte donderdag.

Hope I didn’t pass him by.

Marc Josten, hoofdredacteur van Human, was net begonnen met het vervolg op zijn boek 'Weerwoord' (2017), een journalistiek onderzoek naar de werking van publieke opinie. Titel en motto waren al klaar: 'Medialogica. Over macht, media en manipulatie'. Als beelden het van feiten winnen. In politiek, media en bedrijfsleven. Thuis en op de werkvloer.

Maar toen brak het Corona-virus uit. Het degradeerde de onderzoeksvraag van een belangrijke hoofdzaak tot een belangrijke zaak. De nieuwe belangrijke hoofdzaak is opeens: hoe komen we met mensheid, macht en media uit deze wereldwijde crisis? Omdat er nog geen horizon in zicht is, veranderde het boek tot nader order in dit corona-dagboek: Waarheid, leugen en gezond verstand in crisistijd.

Meer berichten over corona