Het virus heeft ook mij te pakken. Niet lichamelijk, want ik lijd niet aan de symptomen, wel aan de maatschappelijke gevolgen. Mijn leefwereld is veranderd, mijn werk is veranderd. Vrienden zie ik nu via schermen, familie zie ik via schermen. We Skypen, we appen. Mijn collega’s zie ik niet in Hilversum of Amsterdam maar via een scherm in mijn achtertuin. Dat klinkt aantrekkelijker dan het is. In normale tijden heb ik nooit last van hoofdpijn, nu ik dagelijks veel videovergader wel.

 Zo zijn er meer worstelingen met de nieuwe tijd. Neem de anderhalve metergrens. Hoe gaan we de gasten van Het Filosofisch Kwintet tot een indringend gesprek brengen met al die loze ruimte?

Human-hoofdredacteur Marc Josten vraagt zich af hoe we met mensheid, macht en media uit deze wereldwijde crisis komen. Daarom houdt hij op human.nl een persoonlijk ‘medialogisch’ verslag bij tijdens de corona-crisis.

Filosofische Zomer

Ik worstel ook met het feit dat mensen niet meer graag naar onze opnamestudio komen: de laatste gast van De Publieke Tribune radio schuift niet aan tafel, maar belt een uur lang via een app. Gelukkig is het verhaal van intensivist Hans van der Hoeven zo interessant dat de geluidskwaliteit er iets minder toe doet.

Ook worstel ik met onze evenementen. Zo gaat World Press Freedom in Den Haag, waarop Human prominent aanwezig zou zijn, voorlopig niet door en staan we voor grote uitdagingen met ons bloedeigen Brainwashfestival in oktober.

Nog zo’n worsteling: welke kansen moeten we grijpen nu er geen sportzomer op radio en tv komt? Mijn eerste opwelling: als er geen sportzomer is, maken wij er bij Human een filosofische zomer van. Meer Brainwash Talks, meer Filosofisch Kwintet, meer tijd voor de oermenselijke dilemma’s van De Vloer Op.

Worstelen met thuiswerken.

Eitjes en strandwandelingen

Daar moet wel voldoende ruimte voor zijn. Zojuist heb ik namens de hoofdredactie van Human een experiment beëindigd vanwege onvoldoende tijd en middelen. De vijf minuten variant van Medialogica die we vorige week startten, biedt om die reden onvoldoende perspectief op kwaliteit en diepgang. 

En dan is er het probleem van de documentaires en series die nu gedraaid worden met oog op uitzending in de komende twee jaar. Wat betekent de vertraging, inhoudelijk en financieel? Iedereen wil terug naar normaal, maar met alle beperkingen zijn voorlopig alleen hink-stap-sprongen mogelijk. 

Het zal een paasweekend worden vol worstelingen. Zonder het virus had ik nu aan eitjes en strandwandelingen gedacht. Hopelijk volgend jaar weer.

Marc Josten, hoofdredacteur van Human, was net begonnen met het vervolg op zijn boek 'Weerwoord' (2017), een journalistiek onderzoek naar de werking van publieke opinie. Titel en motto waren al klaar: 'Medialogica. Over macht, media en manipulatie'. Als beelden het van feiten winnen. In politiek, media en bedrijfsleven. Thuis en op de werkvloer.

Maar toen brak het Corona-virus uit. Het degradeerde de onderzoeksvraag van een belangrijke hoofdzaak tot een belangrijke zaak. De nieuwe belangrijke hoofdzaak is opeens: hoe komen we met mensheid, macht en media uit deze wereldwijde crisis? Omdat er nog geen horizon in zicht is, veranderde het boek tot nader order in dit corona-dagboek: Waarheid, leugen en gezond verstand in crisistijd.

Meer berichten over corona