Veel komt er op ons af in deze door corona gedomineerde tijd. Noodzakelijke maatregelen worden genomen, die voor veel mensen verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Heb je vragen, zoek je hulp of wil je gewoon even een luisterend oor, dan is er voldoende hulp, zeker uit humanistische hoek.

Elke keer als premier Rutte achter een microfoon gaat staan, wordt in Nederland collectief de adem ingehouden. Welke beperkende maatregelen zullen nu weer worden afgekondigd? En wat zijn de gevolgen daarvan? 

Donderdag 19 maart was weer zo'n dag. Zowat alle verzorgingshuizen moesten hun deuren sluiten voor bezoekers, bedoeld om het virus zo veel mogelijk in te dammen. Meteen kon je een inschatting maken van de toename van eenzaamheid onder veel ouderen. En de onmacht van de geliefden die deze mensen willen bezoeken. 

Het is evident dat in deze tijd van verplichte sociale afstand mensen rondlopen met vragen, of zich zorgen maken. Of zich zo alleen voelen, dat ze graag hun verhaal willen even doen. Omdat praten helpt. Juist in dit soort onzekere tijden, waarin zingeving tegen het licht wordt gehouden, kan een (humanistisch) oor soelaas bieden. 

Bewoners van verzorgingshuizen mogen sinds 19 maart geen bezoek meer ontvangen vanwege de coronamaatregelen.

Thuisblijverspost

Bij onze broeders en zusters van het Humanistisch Verbond is het besef neergedaald dat de coronacrisus nog wel even onder ons is. Maar volgens het HV staat niet alleen onze gezondheid op het spel. Want doordat de wereld zoals we die kenden zo hard tot stilstand is gekomen, hebben we tijd om stil te staan bij alles. 

Wat doet er eigenlijk toe? Wie of wat is nu belangrijk? De grote zingevingsvragen worden gesteld. Voor enige houvast hierbij heeft het Humanistisch Verbond de zogeheten thuisblijverspost opgetuigd. Tot in ieder geval 6 april behandelen ze via e-mail relevanteonderwerpen.

Van de terechte zorgen die je maakt, sociale isolatie, verveling en hoe we vertrouwen in elkaar. Daarbij schakelen ze hulp in van filosofen en geven oefeningen en tips. Meld je hier aan voor deze thuisblijverspost.

Tekst gaat verder na afbeelding

Door de thuisisolatie hebben we tijd om te lezen, om na te denken, om vragen te stellen.

De beller is sneller

Naast hun thuisblijverspost heeft het HV ook een heuse lifeline in het leven geroepen. Als je nou echt met prangende vragen zit in verband met quarantaine, dat je bang bent eenzaam te worden, hoe het nu verder moet dat je een naaste niet kunt bezoeken in een verzorgingshuis, je je afvraagt wat dit allemaal heeft te betekenen,  dan kun je vanaf maandag 23 maart tot en met 6 april bellen met 020 521 9011, waar tussen tien en twaalf uur 's ochtends een humanistisch geestelijk verzorger paraat is om je professioneel bij te staan met het zoeken naar antwoorden. 

Van hetzelfde laken een pak zijn de diverse lokale afdelingen van het Centrum voor Levensvragen. Hier kun je ook terecht bij humanistische geestelijk verzorgers die begeleiding, ondersteuning en een luisterend oor bieden voor ieder die zich zorgen maakt, eenzaam is, en een gesprekspartner zoekt in deze tijd van corona en crisis. Klik hier voor meer info of zoek een Centrum voor Levensvragen bij je in de buurt. 

Veel meer nummers om te bellen

Een telefoonnummer dat 24 uur per dag bereikbaar is, en ook belangrijk om te noemen in deze rare tijden is 0900-0767 (normaal tarief)Dit is het nummer van de Luisterlijn, dat dag en nacht beschikbaar is voor een vertrouwelijk gesprek om zorgen, pijn en verdriet (even) het hoofd te bieden. De Luisterlijn is ook via chat en mail bereikbaar, check dat hier

Daarnaast kun je de Rode Kruis Hulplijn bellen voor praktische hulpvragen, op nummer 070-4455 888 en kun je bij de Helpdesk Welkom Online terecht voor online en digitale vragen, bel dan naar 088-344 2000.

24/7 Kinderopvang voor ouders in cruciale beroepen in Limburg

Vanaf woensdag 25 maart kunnen kinderen van ouders in cruciale beroepen ook ’s avonds, ‘s nachts en in het weekeinde opgevangen worden. Deze nieuwe, extra noodopvang is mogelijk gemaakt op de locatie van kinderopvang én buitenschoolse opvang Heerlerbaan van Humankind, dankzij Intensieve samenwerking met diverse partners in de regio Parkstad.

Humankind (in 1983 gestart als Kinderopvang Humanitas) is de grootste niet-commerciële organisatie voor kinderopvang en –ontwikkeling in Nederland en hun visie is gebaseerd op humanistische waarden. Samen met regionale partners zoals onder andere de Parkstadgemeenten, Kinderopvang Parkstad, Stichting Kinderopvang Nuth, POV Heerlen/Voerendaal, CMWW, Kinderdagpaleis Eigenwijs, neemt Humankind haar maatschappelijke verantwoordelijkheid; zij willen mensen steunen die Nederland draaiende houden.

Klik hier voor meer info of bel het regiokantoor Zuid-Limburg van Humankind 045-5711254.

Een Tegen Eenzaamheid

"Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel," zei koning Willem-Alexander in zijn speech onlangs. Het is een aansporing die onze vrienden van Een Tegen Eenzaamheid - met wie we intensief samenwerkten rondom onze serie 'We zien ons' - ter harte nemen. Zij zien ook dat ouderen meer risico lopen om geraakt te worden door het coronavirus, vanwege minder sociaal contact, maar ook omdat ze simpelweg praktische hulp missen.

De organisatie heeft tips om die eenzaamheid te bestrijden. "Als een persoonlijk bezoekje er niet in zit, laat toch van je horen. Of misschien juist wat vaker. Even bellen of een kaartje sturen. Of kun je ‘coronaproof’ hulp aanbieden. Denk aan het doen van een online spelletje. Foto’s delen. Samen tv kijken met de telefoon aan het oor. Een bloemetje versturen of hapje eten bezorgen."

Meer licht in de corona-duisternis