Kinderdocumentaire ‘Lenno en de Maanvis’ van filmmaker Shamira Raphaëla wint de European Children’s Film Association (ECFA) Doc Award 2019. De uitreiking vond zaterdagavond plaats in Berlijn, tijdens de 69ste editie van het internationale filmfestival ‘Berlinale’.

De ECFA Awards zijn gericht op de beste Europese kinderfilms. Er werden drie awards uitgereikt. Een voor beste Europese kinderfilm, een voor beste korte kinderfilm en een voor beste kinderdocumentaire. Met de awards wil het ECFA kinderfilms ondersteunen en Europese kinderfilmproducties onder de aandacht brengen.

Awards door profesionals

De ECFA Awards zijn de enige Europese kinderfilmprijzen uitgereikt door professionals. De genomineerde films worden uitgekozen door een jury. Deze jury bestaat uit filmfestivals, die allemaal lid zijn van het ECFA. De filmfestivals kiezen op hun festival de beste kinderfilm, die op een nominatielijst komt te staan. Hierna mogen alle ECFA leden stemmen op de beste Europese kinderfilm. De leden bestaan uit allerlei organisaties uit heel Europa, waaronder festival- en filmorganisaties, zoals de European Film Academy, het International Short Film Festival Oberhausen en het Giffoni Film Festival. Uit Nederland zijn er tien leden aangesloten, zoals het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) en Cinekid.

Tekst gaat verder onder afbeelding

IDFA Award

Lenno en de Maanvis gaat over Lenno, een 10-jarig jongetje die probeert zich te gedragen, maar verward wordt door zijn omgeving. In de film wordt een parallel gelegd met een maanvis in het aquarium van Lenno. Maanvissen staan bekend als agressieve vissoort, maar in de juiste omgeving kan een maanvis juist zachtaardig zijn en goed tussen de andere vissen passen. Bekijk hier de documentaire.

De film van Shamira Raphaëla is al eerder in de prijzen gevallen. In 2017 won Lenno en de Maanvis namelijk de IDFA Award voor beste kinderdocumentaire. 

Meer over 'Lenno en de Maanvis'