Sinds 2016 is het beleid van de gemeente Amsterdam om hulpbehoevenden die dakloos raken, eerst een huis te geven. Dat dak boven het hoofd vormt de basis om ook andere problemen van de persoon aan te pakken. Wij spraken met Tineke, die sinds drie maanden een huis heeft.

Tineke Breukel studeerde af als hulpverlener. Ze ging niet aan het werk, maar leefde in het begin van een uitkering, en een aantal minder succesvolle ondernemingen. Rond haar dertigste ontdekte ze dat ze borderline heeft, waardoor ze moet leren leven met emotioneel hoge pieken en diepe dalen.

In de periode die daarop volgde maakte ze veel mee en raakte uiteindelijk dakloos. Tien jaar zwierf ze op straat en raakte verslaafd aan drank. Uiteindelijk kwam ze in contact met ‘Housing First’, een project waarbij mensen in problemen een huis wordt aangeboden, onder bepaalde voorwaarden. Vanuit die basis worden problemen aangepakt, om het leven weer op de rails te krijgen. 

Maar in een eigen huis lopen mensen als Tineke het risico te vereenzamen. Iets wat Viola Stekelenburg, zorgcoördinator bij HVO-Querido, veel tegenkomt. Wij gingen op bezoek bij Tineke om over het project te spreken. 

Viola Stekelenburg, zorgcoördinator HVO-Querido

Tineke wordt geïnterviewd over 'Housing First'

Kijk het gesprek hieronder

Ook interessant