Tineke heeft na 10 jaar op straat eindelijk een huis

, Jules Ruijs & Josse Wiering

Sinds 2016 is het beleid van de gemeente Amsterdam om hulpbehoevenden die dakloos raken, eerst een huis te geven. Dat dak boven het hoofd vormt de basis om ook andere problemen van de persoon aan te pakken. Wij spraken met Tineke, die sinds drie maanden een huis heeft.

Tineke Breukel studeerde af als hulpverlener. Ze ging niet aan het werk, maar leefde in het begin van een uitkering, en een aantal minder succesvolle ondernemingen. Rond haar dertigste ontdekte ze dat ze borderline heeft, waardoor ze moet leren leven met emotioneel hoge pieken en diepe dalen.

In de periode die daarop volgde maakte ze veel mee en raakte uiteindelijk dakloos. Tien jaar zwierf ze op straat en raakte verslaafd aan drank. Uiteindelijk kwam ze in contact met ‘Housing First’, een project waarbij mensen in problemen een huis wordt aangeboden, onder bepaalde voorwaarden. Vanuit die basis worden problemen aangepakt, om het leven weer op de rails te krijgen. 

Maar in een eigen huis lopen mensen als Tineke het risico te vereenzamen. Iets wat Viola Stekelenburg, zorgcoördinator bij HVO-Querido, veel tegenkomt. Wij gingen op bezoek bij Tineke om over het project te spreken. 

Viola Stekelenburg, zorgcoördinator HVO-Querido

Tineke wordt geïnterviewd over 'Housing First'

Kijk het gesprek hieronder

Lees meer over eenzaamheid

6 items

Durf te denken

Dossier
Recent Toegevoegd

Als je maar 30 cent per week uitgeeft aan boodschappen

In de Buurtbuik in Amsterdam Zuid kunnen eenzame ouderen, dak- en thuislozen en andere mensen met een laag inkomen voor een dubbeltje een tas met boodschappen krijgen. We namen een kijkje en spraken met de eenzame Marcel Goedhart, de zelfbenoemde 'dorpsgek van Zuid'.

Waarom je als hulpverlener naast je cliënt moet staan

Moustapha Aberrak raakte in 2003 alles kwijt: zijn huis en zijn gezin. Daarna zwierf hij over straat, ging van instelling naar instelling en werd steeds eenzamer. Totdat hij twee jaar geleden werd aangemeld bij 'HVO-Querido'.

Het is allemaal mogelijk

In de vijfde aflevering maken we kennis met mevrouw Hendrix. Ze heeft kinderen en kleinkinderen, maar het zijn haar vissen die haar gezelschap houden. Ze zou graag een maatje hebben om eens mee te kaarten. “Dan kunnen we eens een keer lachen. Dat doe ik niet vaak meer."

Prins en prinses

Het leven gaat verder op de Lindenheuvel, in de vierde aflevering van 'We zien ons.' Otto probeert zijn team te motiveren, maar heeft het moeilijk. "Na 2 jaar, waarin ik zo vaak gekleineerd ben door het bestuur, sta ik echt op ontploffen." Daisy - de ware beschermvrouwe van de buurt - biedt Otto een luisterend oor.

Oppervlakkig contact is ook belangrijk

Een praatje met de buren, even zwaaien naar je buurtgenoot aan de andere kant van de straat. Het is contact dat we als oppervlakkig beschouwen. Maar volgens bijzonder hoogleraar Anja Machielse, is dat oppervlakkige contact veel belangrijker dan we nu doorhebben.