Ben je na het zien van Wie is de mol? benieuwd wie Stine Jensen precies is? Toevallig weten wij dat heel goed!

De Deens-Nederlandse filosoof was namelijk al veel vaker op televisie. Zo was ze te zien in onder andere Durf te denken (2013), Denktank (2016 & 2017) en Brainwash talks (2016), en maakte ze al zeven seizoenen van het populair-filosofische programma Dus ik ben. Daarin zoekt Stine, samen met spraakmakende binnen- en buitenlandse denkers, antwoorden op vragen als: wat maakt wie wij zijn? Wie weet heeft ze er wat mensenkennis van opgestoken die van pas komt bij Wie is de mol?
 

Maar even terug naar het begin. Stine en haar eeneiige tweelingzus werden in 1972 geboren in Denemarken en verhuisden op jonge leeftijd naar Nederland, waar Stine literatuurwetenschappen en filosofie ging studeren aan de Universiteit van Groningen. Na het behalen van haar diploma's besloot ze een andere uithoek van het land op te zoeken: Maastricht was de stad waar Stine promoveerde op de relatie tussen vrouwen en apen in film, cultuur, verhalen, reclames en wetenschap.

Toen Bokito in 2007 uit zijn kooi in Blijdorp wist te ontsnappen en meerdere bezoekers verwondde, verwierf Stine nationale bekendheid. Als geen ander kon ze de gebeurtenis duiden. Ze was dan ook een graag geziene gast in actualiteitsprogramma’s.

Met een cum laude diploma literatuurstudies op zak, kon het bijna niet anders dan dat Stine veel ging schrijven. Vaste columns voor het NRC Handelsblad en Filosofie Magazine, maar ook vele boeken: over liefde (o.a. Het broekpak van Olivia Newton John, 2011), spiritualiteit (Go East, 2015), Scandinavië (Licht op het noorden, 2013), het dierenrijk (Voor de dieren, 2007) en feminisme (De Verlangenmachine, 2001) - om maar wat te noemen.

‘Een thema dat vaak terugkeert is het verschil tussen echt en schijn, of waarheid en leugen’, schrijft Filosofie Magazine over haar werk. Interessant om er even uit te lichten in de context van Wie is de mol? is haar boek Ik lieg, dus ik ben (2011), een populair-filosofisch verhaal over het hoe en waarom van het verzwijgen of verdraaien van de waarheid. ‘Een opgewekte, filosofische zoektocht naar onder meer snuffelaars, oplichters, detectives, latin lovers en meestervervalsers’, zo omschrijft ze zelf. Wellicht een interessant naslagwerk voor de doorgewinterde Wie is de mol?-speurneus.

Stine laat zien dat filosofie in allerlei vormen tot zijn recht komt. Na de mogelijkheden van televisie, tijdschriften en boeken te hebben verkend, besloot ze haar geluk op het toneel te beproeven. Zo verkent ze in Het Opvoedcircus (2017), met mede-filosoof Frank Meester aan haar zij, het terrein van de opvoedkunde. Want nu het wemelt van de opvoedadviezen, dringt de vraag zich op: wanneer doe je het goed als ouder? Het tweetal houdt daarbij de denkbeelden van oude filosofen tegen het licht en schuwt geen zelfspot. 

Drie kijktips voor de doorgewinterde Wie Is De Mol?-kijker

1. Lezing over moed

Een beetje moed moet je wel hebben om mee te doen aan één van de best bekeken spelprogramma’s van de Nederlandse televisie. Stine deed inspiratie op bij de filosoof Erasmus.

2. Brainwash Talks

Mocht de spanning hoog oplopen in Wie is de mol? dan weet Stine hoe ze het hoofd koel moet houden. Ze werd namelijk gegrepen door de wereld van yoga, mindfulness en spiritualiteit. In 2014 volgde Stine een opleiding tot Kundalini yogadocent en schreef daarover het boek Go East. Wat ze leerde over het belang van ademhaling, vertelt ze in Brainwash talks.

3. Voor de jonge fans

Ook voor de jonge Wie is de mol?-kijkers heeft Stine iets leuks. Zo begeleidt de filosoof in Denktank een groep tieners die op zoek gaat naar oplossingen voor wereldproblemen. En in X-Lab geeft Stine raad. Hoe ga je ermee om als je afwijkt van de norm, bijvoorbeeld?