Het jaar 2020 is net begonnen en alle kinderen worden getoetst. Het is de tijd van de Cito’s en de definitieve adviezen. Krijgen alle groep-achters het advies dat bij ze past? De verwachtingen zijn hooggespannen.

Viggo kan er nauwelijks van slapen. Hij hoopt op een vwo-advies, net als zijn vrienden. Ook bij Yunuscan, Esma en Vera spant het erom. Betaalt hun harde werk zich uit?

De leraren stellen ze gerust: je kan altijd nog klimmen. Waïl is zo’n klimmer. Hij deed ooit vwo in België maar het noodlot bracht hem in Amsterdam-Noord. Daar kwam hij op het vmbo-t terecht. Hij is nu bijna klaar en wil door naar de havo. Maar dat blijkt moeilijker dan gedacht. Gelukkig heeft hij veel steun aan zijn zorgcoördinator. En heeft hij een uitlaatklep: zijn “spoken word” waarin hij zijn emoties probeert te ontrafelen.

Esma en haar vader.

Viggo en zijn moeder

Anyssa maakt zich helemaal geen zorgen om haar advies. De zorgen om opa en bij wie ze straks gaat wonen zijn groter. En bij Tama lijkt vooral haar moeder zenuwachtig te zijn. Zij hoopt vurig op een havo-vwo advies. Maar ze worstelt ook met de vraag of ze niet te hard pusht. Haar moeder deed dat bij haar en het heeft haar gebracht waar ze is. Maar ze wil natuurlijk ook dat Tama gewoon gelukkig is.

Na deze vijfde aflevering zenden we geen Nablijven uit. Na aflevering zes wel weer.