Het loopt tegen kerst. In Amsterdam-Noord maken alle scholen er een feest van. In dit stadsdeel, waar sommige families al generaties lang wonen en anderen net een huis hebben gekocht, gaan de kinderen vaak gescheiden naar school. De invloed van de ouders lijkt allesbepalend voor de toekomst van de kinderen. Kan school daar wel tegenop boksen?

In Londen weigerden ze zich nog langer neer te leggen bij dat gegeven. Ieder kind telt, vonden ze. Dus hebben ze achterstandsscholen omgetoverd tot de beste van het land: veilige plekken waar de onrust van thuis kan worden vergeten en waar orde en excellent onderwijs de boventoon voeren. Wethouder Moorman is onder de indruk. Maar ijzeren discipline, werkt dat ook in Nederland?

In deze kerstaflevering zien we hoe Anyssa zowel haar opa als haar oma moet helpen. Gianny heeft zijn zinnen op een nieuwe school gezet, weg van de verveling op het Hogelant. En achtstegroeper Tama heeft het druk. Haar week loopt over van school, huiswerk, dansles en daar komt nu ook nog eens de bijles voor de Cito-toets bij. En dat terwijl ze eigenlijk gewoon met haar moeder wil spelen.

Kerstfeest op school.

Tama op dansles.

Op alle scholen wordt het kerstfeest gevierd. De klassen voelen hecht en niemand lijkt er ooit nog weg te willen. Gelukkig is het schooljaar nog niet voorbij.