Het schooljaar 2019 is nu echt begonnen; in groep acht gaat het erom spannen. Welke school het straks wordt hangt af van hun leerprestaties. Maar kan school eigenlijk het verschil maken? In het ene klaslokaal wordt gevochten tegen de verveling, in het andere ervaren we wat er gebeurt wanneer je de lat juist hoog legt.

De lesmethodes van de bevlogen juffen Astrid en Jolanda werpen hun vruchten af. Yunuscan zit elke les op het puntje van zijn stoel. Alleen Anyssa’s hoofd zit vol met allesbehalve haar schoolwerk. Ze heeft veel in haar mars, maar kan juf Jolanda haar bij de les houden?

Viggo

Vera is een van de gelukkigen die wordt uitgedaagd in de naschoolse Profijtklas. Kan ze zich ertoe zetten om het beste uit haarzelf te halen? Iets verderop in Noord, op een heel andere basisschool, wil iedereen naar het vwo, maar dat is voor Viggo geen gelopen race. Waarom moet hij zo nodig naar het hoogste streven?

De leerlingen op een vmbo-zorgschool lijken nauwelijks geïnteresseerd in de lesstof. De Amerikaanse onderwijssocioloog Bowen Paulle kijkt hier niet van op. Ze zitten gevangen in een systeem van lage verwachtingen. Toch kunnen ook hier extra lesuren wonderen verrichten. Maar komt het op tijd?