Nederland kent vijf miljoen mantelzorgers. Wie zijn deze mensen en hoe gaan ze om met hun rol? We vroegen zowel bekende als onbekende mantelzorgers om hun ervaring én hun troostliedje.

Frank zorgde voor zijn vader

Een van de vijf miljoen mantelzorgers in Nederland was radio-dj Frank van der Lende. Zijn vader leed aan de ziekte van Alzheimer. Samen met zijn moeder en broer zorgde hij voor zijn vader, die al die tijd thuis kon blijven wonen.

Op de begrafenis van Franks vader werd het nummer The Things we do for Love van 10cc gedraaid. "Het is mijn troostliedje omdat je vanuit liefde heel veel voor iemand doet."

Sanne zorgt voor haar moeder

Sanne's moeder Jolanda kreeg op jonge leeftijd de diagnose alzheimer. Ze was op dat moment 56 jaar. Sanne en haar broer zorgen nu samen voor haar moeder, die langzaamaan steeds minder kan.

Wel is Jolanda erg creatief, ze schrijft gedichten en zingt samen met Sanne graag het nummer Door de Wind van Miss Montreal. Het is hun troostnummer geworden.

Astrid zorgt voor haar man en moeder

Astrids man Martin is onder andere hart- en longpatiënt en haar moeder heeft sinds kort dementie gekregen. Van beide is ze mantelzorger geworden.

"Take my hand, we'll make it, I swear," is de tekst uit het nummer Living on a Prayer van Bon Jovi die zo toepasselijk is voor de relatie van Astrid en Martin. "Het is ons troostliedje omdat het gaat over als je van alles met elkaar meemaakt, en er sterker uitkomt."

Michiel zorgt voor zijn zoon Tygo

"Mantelzorgen doe je niet alleen," zegt Michiel Geurtse. Samen met zijn vriendin zorgt hij voor zijn zoon Tygo (17 jaar) die een zware vorm van autisme heeft. Daarnaast draagt Tygo's moeder de gedeeltelijke zorg.

Wat Michiel van Tygo heeft geleerd is dat, hoe zwaar het leven soms kan zijn 'The Show must go on'. Daarom is dit nummer van Queen zijn troostlied.

Djurre zorgt mee voor zijn moeder

Djurre de Haan schreef de muziek voor Kanaal Sociaal, wat al troostmuziek op zich is. Toen Djurre’s moeder een beroerte kreeg maakte hij van dichtbij mee dat zijn vader plotseling mantelzorger werd. Deze verandering had een grote impact op de rolverdeling binnen het gezin.

Zijn troostlied is A Robin or A Wren van Jeff Tweedy. In het liedje reïncarneert Jeff Tweedy na zijn dood als een vogeltje, dat troost biedt aan zijn naasten door te zingen.

Luister de troostlijst

Welke muziek biedt troost? We vroegen het aan de hoofdpersonen in onze serie Kanaal Sociaal, en verzamelden nog wat meer troostliedjes. Je vindt het in deze enorme lijst met troostmuziek. Van 2pac tot Abba, van Adele tot Demet Sağıroğlu, en van Aretha Franklin tot Djurre de Haan. Check de hele Kanaal Sociaal Troostlijst op Spotify

Kijk Kanaal Sociaal

Elke dinsdag om 22:15 uur op NPO 2

Nederland kent meer dan vijf miljoen mantelzorgers en dat worden er in de toekomst alleen maar meer. Of we het willen of niet, mantelzorg is de hoeksteen van ons zorgsysteem. Voor de zesdelige documentaireserie Kanaal Sociaal strijken regisseurs Nelleke Koop en Stephane Kaas meer dan een jaar lang neer in Deventer, met zijn zo diverse bevolking. Zij volgen de levens van zes Deventenaren die voor een dierbare zorgen.

Kijk Kanaal Sociaal elke dinsdag om 22:15 uur op NPO 2, of stream via NPO Start.

Ook interessant