De invloed van Johan Cruijff op het Catalaanse leven, voelen en denken

Uitzending do. 10 juni - 22:41 - NPO 3

Johan Cruijff (1947-2016) was niet zomaar een voetbalheld, hij was een icoon, een halfgod en een orakel. Misschien in Spanje nog meer dan in Nederland. 'El Salvador' heeft het Spaanse voetbal onschatbare diensten bewezen. De herinnering aan grote momenten van Cruijff staan bij de Catalanen in hun geheugen gegrift.

Human herhaalt met veel genoegen de alom geroemde documentaire van Ramón Gieling uit 2004 'over de nobele kunst van het adoreren'. (Jan Pieter Ekker in de Volkskrant)

Tekst loopt door onder foto

Op een gegeven moment

Cruijff heeft niet alleen hun levens, maar zelfs hun taal verrijkt. In 1988, kort na zijn komst als trainer van Barcelona, liet Johan Cruijff de voltallige pers met open monden van verbazing staan door de Nederlandse uitdrukking ‘op een gegeven moment’ in het Spaans te vertalen als ‘en un momento dado’, letterlijk ‘het moment dat je gegeven wordt’. Niemand had bij die dubbele betekenis stilgestaan. De krant El Pais sprak van een heel nieuwe kijk op de Spaanse taal en sinds die bewuste persconferentie maakt de uitdrukking deel uit van de dagelijkse omgangstaal.

Deze nieuwe uitdrukking vormt het uitgangspunt van de film. Drie Spanjaarden en tien Catalanen vertellen hun verhaal over wat Cruijff in hun leven betekent, en welk groot moment hij hen heeft gegeven. Allen hebben in hun leven of werk iets te danken aan Cruijff. Hun verhalen worden afgewisseld met talloze fragmenten van beroemde, onmogelijke doelpunten tot zijn afscheid van Barcelona in het Nou Camp Stadion. Cruijff komt ten slotte zelf aan het woord en vertelt over de belangrijkste momenten in zijn leven.

Regie: Ramón Gieling
Productie: Pieter van Huystee Film