Over liefdevolle zorg voor mensen met dementie

Stel: je moeder, vader, broer, zus, vriend of partner krijgt dementie. Hoe zou jíj willen dat hij of zij verzorgd wordt? De moeders van Adelheid Roosen en Hugo Borst kregen alzheimer. Samen maakten zij voor Human de serie In De Leeuwenhoek, over hoe de ouderenzorg beter kan en moet. Ze verbleven wekenlang in de Rotterdamse zorginstelling De Leeuwenhoek en mochten van de directeur overal bij zijn en alles filmen. Ze kijken hun ogen uit. Vaak zijn ze ontroerd, soms verbaasd. Ze schieten in de lach, voelen compassie en zijn ook weleens boos.

Bij In De Leeuwenhoek On Tour zie je fragmenten uit de serie, mét exclusieve, niet eerder vertoonde beelden. Zo snijden we dilemma’s aan waarover we in gesprek gaan met jullie: mantelzorgers, professionals werkzaam in de zorg en andere betrokkenen en geïnteresseerden. Hoe ga je om met mensen met dementie? Hoe kan de zorg voor mensen met dementie nog menselijker en liefdevoller? Hoe kun je je écht verplaatsen in de - misschien vervreemdende - werkelijkheid van de ander?

In de Leeuwenhoek on Tour bijwonen?

Alle bijeenkomsten zijn vol of hebben reeds plaatsgevonden.

Data en locaties

Apeldoorn, 23 mei, 20.00 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Appartementencomplex Berkenhove, Koning Lodewijklaan 387b
Met filosoof en verpleeghuisarts Bert Keizer en humanistisch geestelijk verzorger Carla Bellers

Utrecht, 13 juni, 19.30 - 21.15 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Utrechts Centrum voor de Kunsten, Domplein 4
Met humanistisch geestelijk verzorger Marcelle Mulder en Carin Gaemers, historica en publicist

Haarlem, 17 september, 20.00 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Zorggroep Reinalda, Leonard Springerlaan 1
Met Inspecteur voor de Gezondheidszorg Ronnie van Diemen

Groningen, 3 oktober, 19.30 - 21.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
ZINN locatie De Dilgt, Dilgtweg 3, Haren
Met humanistisch geestelijk verzorger Marcelle Mulder

Rotterdam, 15 oktober, 19.30 - 21.00 uur (inloop 19.00 uur)
Arminius, Museumpark 3
Met Hugo Borst en Adelheid Roosen

Sprekers In De Leeuwenhoek On Tour

Adelheid Roosen is theatermaker en docent aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. In haar theater- en filmproducties schuwt ze geen enkel onderwerp: eerwraak, huiselijk geweld, de intimiteit van het sterven, de Alzheimer van haar moeder: alles mag zich veilig weten in de openbaarheid. In 2015 won ze de Van Praagprijs vanwege haar empatische en liefdevolle kijk naar de wereld, de mens en zijn omgeving.

Bert Keizer is filosoof, verpleeghuisarts en verbonden aan de Levenseindekliniek. Ook is hij columnist voor dagblad Trouw, Filosofie Magazine en Medisch Contact.

 

 

Hugo Borst is een Nederlands schrijver, redacteur, radiopresentator, televisiepersoonlijkheid en voetbalcriticus. Samen met Adelheid Roosen maakte hij de serie In De Leeuwenhoek. Samen met Carin Gaemers lanceerde hij het manifest Scherp op Ouderenzorg met een eisenpakket voor betere zorg.

 

John Overmeer is initiatiefnemer van de Tafel van Marcelis in Enschede en is bekroond als sociaal ondernemer. Moderator van het gesprek op een aantal van de avonden.

 

 

Carla Bellers is humanistisch geestelijk verzorger, coach en trainer.
Aanwezig in Apeldoorn.


 

Lotte Huijing wil graag interactie en daadwerkelijke uitwisseling tussen mensen bewerkstelligen. Dit staat centraal in haar docentschap aan de Universiteit voor Humanistiek waar zij Groepsdynamica, Presenteren en Gespreksbegeleiding doceert. Daarnaast adresseert zij met het Toetstheater ethische dilemma’s in de zorg met behulp van interactief theater.

Marcelle Mulder is beleidsadviseur geestelijke zorg bij Patyna in Friesland en geeft vanuit haar bedrijf Curamea trainingen, workshops en lezingen in de ouderenzorg over contact maken met mensen met dementie, intimiteit en seksualiteit op hoge leeftijd en voltooid leven. Ook is ze gespreksleider Moreel Beraad voor verzorgenden en schreef ze mee over boeken over onder andere zingevingsactiviteiten voor mensen met dementie. Aanwezig in Utrecht en Groningen.

Ronnie van Diemen is Inspecteur voor de Gezondheidszorg (IGZ). Daarvoor was ze hoogleraar-directeur van het Instituut voor onderwijs en opleiden van het VUmc. Ronnie van Diemen zet zich met passie en overtuigingskracht in voor de continue verbetering van zorg.


 

Greet Doornenbal is humanistisch geestelijk verzorger. Ze begeleidt levensbeschouwelijke gespreksgroepen, organiseert vieringen en herdenkingen, spreekt regelmatig op uitvaarten en begeleidt mensen op het gebied van levensvragen en zingeving. Aanwezig in Haarlem.


 

Carin Gaemers is historica en publicist, en voorheen mantelzorger van haar moeder. Samen met Hugo Borst lanceerde ze het manifest Scherp op Ouderenzorg met een eisenpakket voor betere zorg. Als gevolg daarvan kwam er geld vanuit de overheid beschikbaar. Carins doel: ervoor zorgen dat elke dag de moeite waard is voor mensen in de (ouderen)zorg.
Aanwezig in Utrecht.

 

In De Leeuwenhoek On Tour is een samenwerking van Human en het Humanistisch Verbond, mede mogelijk gemaakt door Van Betekenis tot het Einde.
Met dank aan Alzheimer Nederland, Humanitas en De Familie Film & TV.