Nooit krijg ik bozere reacties dan wanneer ik een uitzending heb gepresenteerd, die over complottheorieën gaat. Ook nu weer, na een aflevering van Medialogica Kort vorige week over het vermeende verband tussen 5G-straling en de corona-epidemie.  

Bezwaren tegen 5G, het vijfde generatie mobiele netwerk dat meer gegevens met een grotere snelheid en minder vertraging kan transporteren, leven er al langer. Zo zou er te weinig onderzoek zijn gedaan naar de gezondheidseffecten op mensen die elektrogevoelig zijn. En ook op de norm die aangeeft dat het veilig is, is veel kritiek. Nieuw is de relatie die gelegd wordt met corona. 

De vriendelijkste theorie is dat de straling van de 5G-masten cellen in ons brein kapot zou maken, of het immuunsysteem zou verzwakken waardoor het virus vrij spel heeft. De meest vergaande is dat een wereldelite met het uitrollen van het 5G-netwerk zou beogen de bevolking te decimeren en via hersenspoeling aan zich te onderwerpen.  

Wat doet de Corona-crisis met ons denken?
'Het filosofisch kwintet' van Human is er in normale tijden voor reflectie nadat het stof is neergedaald. Maar het zijn geen normale tijden en daarom proberen presentator Clairy Polak en denker des vaderlands Daan Roovers beurtelings de coronacrisis in dagboekvorm te duiden. Persoonlijk, verdiepend en met het immer urgente motto dat doorgronden belangrijker is dan het twistgesprek.

Waarheid of leugen?

Gisteren kreeg ik enkele van die kritische reacties toegestuurd. Wat opvalt is dat mensen die in complottheorieën geloven zichzelf zien als kritische nieuwsconsumenten.

Ik citeer uit een van de mails: “Deze zogenaamde complotdenkers zijn alleen maar mensen die wakker zijn, die alle logica en niet logische zaken doorzien en op een rijtje zetten. Die intuïtief weten dat we flink bij de neus genomen worden. Zo flink dat het ons onze vrijheid kost. Onze vrijheid om te gaan en staan waar we willen, ons recht op goede zorg, ons recht op veiligheid, ons recht op gezond voedsel en een gezonde omgeving, vrijheid van meningsuiting, censuur... om er een aantal te noemen.” 

Het tiende seizoen van Het Filosofisch Kwintet deze zomer gaat over macht, media en manipulatie. Vragen die we zullen stellen: Hoe onderscheiden we waarheid van leugen? Wie of wat kunnen we nog vertrouwen? Willen we bedrogen worden? En wat staat er op het spel? Ik zou zeggen: allemaal vragen waarin complotdenkers en anti-complotdenkers gelijkelijk geïnteresseerd zijn. Kijken dus! 

Meer berichten over corona