Ondanks die vaak besproken scheiding tussen kerk en staat, zijn veel wortels van de rechtsstaat terug te voeren op religie. Wat houdt die scheiding eigenlijk in? Welk mensbeeld ligt ten grondslag aan de rechtsstaat? En wat is het fundament van de rechtsstaat zonder God?

Is religie een vloek of een zegen voor de rechtsstaat?

In de derde aflevering spreekt Arnon Grunberg over de rechtsstaat en geloof, met o.a. antropoloog Pooyan Tamimi Arab, classicus Irene Zwiep en filosoof Theo de Wit.

Kijk deze aflevering op 30 juni om 10:00 uur op NPO 2 en NPO Start

Gasten

Theo de Wit

Theo de Wit is filosoof en politiek theoloog. Hij is emeritus hoogleraar aan Tilburg University. Zijn onderzoek richt zich op democratie, macht, de verbinding en scheiding van politiek en religie, en politieke theologie.

Pooyan Tamimi Arab

Pooyan Tamimi Arab is universitair docent Religiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Hij is lid van De Jonge Akademie en doet onderzoek naar religieuze tolerantie en politiek secularisme.

Irene Zwiep

Irene Zwiep is hoogleraar Hebreeuws & Joodse Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Met haar kennis van het Jodendom en de moderne Joodse wereld wil ze bijdragen aan meer begrip tussen Joden en christenen.

Manuela Kalsky

Manuela Kalsky is een Duitse theologe. Ze is bijzonder hoogleraar Religie, Waarden en Maatschappelijke Transformaties aan de Universiteit voor Humanistiek. Ze is oprichter van het dialoog-platform Nieuwwij.nl

Ook interessant