In vijf jaar tijd is het aantal mensen dat in moderne slavernij leeft gestegen van 40 miljoen naar bijna 50 miljoen. Een leven van uitbuiting, schending van grondrechten en werken onder erbarmelijke omstandigheden tot ziekte of de dood erop volgt.

Ondertussen dragen wij de t-shirts en bellen we met de telefoons die daar het resultaat van zijn. We gaan het WK-voetbal in Qatar kijken, in een stadion dat gebouwd werd met naar schatting enkele duizenden doden tot gevolg. Zijn wij de slavendrijvers van onze tijd? En als we profiteren van slavenarbeid, welke verantwoordelijkheid dragen we dan? In Het Filosofisch Kwintet spreekt presentator Clairy Polak daarover met vier gasten.

Te gast in deze aflevering

Daan Roovers

Filosoof Daan Roovers was van 2019 tot 2021 Denker des Vaderlands. Aan de Universiteit van Amsterdam is ze docent Publieksfilosofie. Tegelijkertijd promoveert ze op de ontwikkeling van publieke opinie. Van haar hand verschenen diverse boeken en ze was hoofdredacteur van Filosofie Magazine.

Eva Groen-Reijman

Filosoof Eva Groen-Reijman promoveerde in 2018 cum laude op de legitimering van politieke campagnes aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze inmiddels ook werkzaam is als docent en onderzoeker ethiek en politieke filosofie. 

Govert Buijs

Govert Buijs is hoogleraar maatschappelijke en economische vernieuwing aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, ook wel de F.J.D. Goldschmeding leerstoel. Hij is verbonden aan Centrum Èthos, een platform voor onderwijs, onderzoek en debat over maatschappelijke vraagstukken. Hij schreef diverse boeken over markt en moraal. 

Gert Oostindie

Historicus Gert Oostindie deed meer dan veertig jaar onderzoek naar het koloniale verleden van Nederland. Hij is emeritus hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis. Ook was hij directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV-KNAW). Momenteel bezet hij de prestigieuze Cleveringa-leerstoel aan de Universiteit Leiden.

Relevante verhalen