Voor even waanden we ons oppermachtig. Onze tijd werd gekenmerkt door ongekende welvaart en langdurige vrede. Werd, want Poetins bloederige oorlog in Oekraïne veranderde alles. In de laatste aflevering van dit seizoen van Het Filosofisch Kwintet onderzoeken we de maakbaarheid van de internationale rechtsorde.

Hoe heeft het zover kunnen komen? Zijn we in staat om de wereldorde naar onze hand zetten, of was dat slechts een illusie? Hoe maakbaar is de internationale rechtsorde nog?

Presentator Clairy Polak spreekt met historici Mathieu Seegers en Philipp Blom, politicoloog Ties Dams en filosoof Daan Roovers.

Over dit seizoen
Voor even leken we oppermachtig. Onze tijd werd gekenmerkt door ongekende welvaart, langdurige vrede en steeds meer individuele vrijheid. Het twaalfde seizoen van Het Filosofisch Kwintet gaat over macht en onmacht. In vijf afleveringen onderzoekt Clairy Polak met haar gasten de veranderende betekenis van maakbaarheid.

Lees meer over dit seizoen →

Interview

Te gast in deze aflevering

Mathieu Segers

Historicus Mathieu Segers (1976) is hoogleraar Hedendaagse Europese Geschiedenis aan de Universiteit Maastricht. Daarnaast schrijft hij op vaste basis voor het FD en De Groene, en is hij co-host van Café Europa, een beschouwende podcast over Europa.

Ties Dams

Politicoloog Ties Dams (1993) is China-kenner en als onderzoeker verbonden aan het Instituut Clingendeal. Hij is auteur van  De Nieuwe Keizer (Uitgeverij Prometheus), een in 2018 verschenen non-fictie boek over Xi Jinping.

Philipp Blom

De Duits-Nederlandse historicus Philipp Blom (1970) studeerde in Wenen en Oxford. Hij schreef diverse boeken, en publiceerde in onder andere The Times Literary Supplement, Frankfurter Allgemeine Zeitung en Die Zeit. Blom is een graag geziene gast bij dit programma, waar hij steevast opvalt door zijn spitsvondige denkwijze en haarscherpe formuleringen.

Daan Roovers

Filosoof  Daan Roovers (1970) was van 2019 tot 2021 Denker des Vaderlands. Aan de Universiteit van Amsterdam is ze docent Publieksfilosofie. Tegelijkertijd promoveert ze op de ontwikkeling van publieke opinie. Van haar hand verschenen diverse boeken en ze was hoofdredacteur van Filosofie Magazine.