Een authentieke dorpsstraat, authentieke Parmaham, of een authentieke Fransman. We hunkeren naar authenticiteit en we willen origineel zijn, maar tegelijkertijd willen we ook ergens bij horen. Gaat dat wel samen? Hoe bepaal je wat authentiek is? En wat is de zin van de zoektocht?

Woorden stellen ons in staat de wereld te begrijpen, woorden kunnen ons ook in verwarring brengen. In zijn negende seizoen bespreekt Het Filosofisch Kwintet woorden waarmee we worstelen. Woorden waarmee marketeers, politici en bestuurders aan de haal zijn gegaan. Begrippen die werden beroofd van hun oorspronkelijk betekenis en zo vaak en lang zijn gebruikt dat ze hun waarde of inhoud verloren.

In de vierde aflevering van Het Filosofisch Kwintet gaat het over ‘authenticiteit’. Te gast zijn politicoloog Kiza Magendane, filosoof en schrijver Maarten Doorman en filosoof en columnist Welmoed Vlieger. Stamgast is Philipp Blom.

Gasten in deze aflevering

Kiza Magendane

Kiza Magendane is beleidsondernemer en freelance schrijver voor onder meer NRC, De Kanttekening en De Groene Amsterdammer. Magendane studeerde politicologie in Amsterdam en werkt aan zijn eerste boek over de Nederlandse identiteit.

Lees hier het gesprek dat we vooraf met Kiza Magendane hadden.

Welmoed Vlieger

Welmoed Vlieger is promovendus aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar ze onderzoek doet naar innerlijkheid en politiek. Daarnaast schrijft ze columns voor Trouw en organiseert ze kloosterweekenden over denkers als Meister Eckhart en Kierkegaard.

Lees hier het gesprek dat we vooraf met Welmoed Vlieger hadden.

Philipp Blom

Stamgast deze serie is wederom Philipp Blom. De Duits-Nederlandse historicus en romanschrijver studeerde in Wenen en Oxford. Van zijn hand verscheen onder meer het boek Wat op het spel staat. Verder publiceert hij onder meer in The Times Literary Supplement, The Independent, Frankfurter Allgemeine Zeitung en Die Zeit.

Maarten Doorman

Maarten Doorman is schrijver en filosoof. Hij doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit van Maastricht en is bijzonder hoogleraar Historische Cultuur van Duitsland aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij schreef onder meer Rousseau en Ik, een essay over de paradox van de authenticiteit.

Lees hier het gesprek dat we vooraf met Maarten Doorman hadden.

Onderzoek "authenticiteit" verder

Leestips

Het gaat er in de politiek steeds meer om dat je als politicus authentiek overkomt. Wat je te vertellen hebt is minder belangrijk, lijkt het. In de Volkskrant  vertelt Maarten Doorman meer over de obsessie met authenticiteit. Lees het interview.

En om dan zo'n authentieke leider te worden zijn er talloze cursussen authentiek leiderschap. NRC -redacteur Floor Rusman dook in de paradoxale wereld: volg een uniform stappenplan en word autonoom en origineel. 'Met het concept authenticiteit valt geld te verdienen.'

Dat je als politicus authentiek moet zijn, maakt ook dat je het publiek kunt vragen wie zij als meet authentieke politieke leider zien. EenVandaag  deed zo'n onderzoek, en ontdekte dat ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen eerder dit jaar het meest authentiek bleken. Tunahan Kuzu en Rob Jetten waren het minst authentiek.

Op Instagram kun je de zoektocht naar authenticiteit prachtig in beeld brengen. Liesbeth Rasker - 46.000 volgers - laat zien hoe iedereen - in een industrie die draait om het delen van de mooiste foto - elkaar nadoet. Oordeel zelf.

Eerder dit jaar zond NPO 3 Pretty & Single  uit: een datingshow waarbij het draait om imperfectie en 'echt' zijn: zonder make-up. Presentatrice Nienke Plas wordt geroemd om haar directe video's op YouTube. Trouw  sprak met haar. Het programma van KRO-NCRV kijk je bij NPO 3.

Ook interessant