Aflevering 4

Authenticiteit

Aflevering 4

Authenticiteit

Een authentieke dorpsstraat, authentieke Parmaham, of een authentieke Fransman. We hunkeren naar authenticiteit en we willen origineel zijn, maar tegelijkertijd willen we ook ergens bij horen. Gaat dat wel samen? Hoe bepaal je wat authentiek is? En wat is de zin van de zoektocht?

Zondag 21 juli, 12:10 uur op NPO 1

Woorden stellen ons in staat de wereld te begrijpen, woorden kunnen ons ook in verwarring brengen. In zijn negende seizoen bespreekt Het filosofisch kwintet woorden waarmee we worstelen. Woorden waarmee marketeers, politici en bestuurders aan de haal zijn gegaan. Begrippen die werden beroofd van hun oorspronkelijk betekenis en zo vaak en lang zijn gebruikt dat ze hun waarde of inhoud verloren.

In de vierde aflevering van Het filosofisch kwintet gaat het over ‘authenticiteit’. Te gast zijn politicoloog Kiza Magendane, filosoof en schrijver Maarten Doorman en filosoof en columnist Welmoed Vlieger. Stamgast is Philipp Blom.

Gasten in deze aflevering

Kiza Magendane

Kiza Magendane is beleidsondernemer en freelance schrijver voor onder meer NRC, De Kanttekening en De Groene Amsterdammer. Magendane studeerde politicologie in Amsterdam en werkt aan zijn eerste boek over de Nederlandse identiteit.

Welmoed Vlieger

Welmoed Vlieger is promovendus aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar ze onderzoek doet naar innerlijkheid en politiek. Daarnaast schrijft ze columns voor Trouw en organiseert ze kloosterweekenden over denkers als Meister Eckhart en Kierkegaard.

Philipp Blom

Stamgast deze serie is wederom Philipp Blom. De Duits-Nederlandse historicus en romanschrijver studeerde in Wenen en Oxford. Van zijn hand verscheen onder meer het boek Wat op het spel staat. Verder publiceert hij onder meer in The Times Literary Supplement, The Independent, Frankfurter Allgemeine Zeitung en Die Zeit.

Maarten Doorman

Maarten Doorman is schrijver en filosoof. Hij doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit van Maastricht en is bijzonder hoogleraar Historische Cultuur van Duitsland aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij schreef onder meer Rousseau en Ik, een essay over de paradox van de authenticiteit.

Ter voorbereiding spraken wij met Maarten Doorman. Lees hier het interview.