De vierde aflevering van de reeks gaat over democratie en participatie. Weinig mensen zijn nog lid van een politieke partij en de beste stuurlui staan steeds vaker aan wal. Heeft de vertegenwoordigende democratie haar langste tijd gehad? En zijn er andere vormen van participatie denkbaar? ‘Democratie is wat we er zelf van maken,’ zegt historicus Philipp Blom, maar wat betekent dat voor de toekomst van politiek en samenleving?

Gasten in deze aflevering zijn:

Philipp Blom

De Duits-Nederlandse historicus en romanschrijver. Blom studeerde in Wenen en Oxford en heeft historische werken als 'To Have and to Hold' en 'Enlightening the World' op zijn naam staan. Hij schrijft o.a. voor The Times Literary Supplement, The Independent, Frankfurter Allgemeine Zeitung en Die Zeit.

Alicja Gescinska

Pools-Belgische filosofe, schrijfster en tv-maakster. Ze studeerde moraalwetenschappen in Gent en promoveerde in de filosofie. Gescinska kreeg publieksbekendheid met 'De verovering van de vrijheid', een boek waarin ze autobiografische gegevens verweeft met een filosofische gedachtegang.

 

Armen Hakhverdian

Universitair hoofddocent politicologie aan de UvA. Hakhverdian is gepromoveerd aan de Universiteit van Oxford op het thema van politieke vertegenwoordiging. In maart verscheen zijn boek ‘Nepparlement?’ over de gebrekkige afspiegeling in de Nederlandse politiek. Het is onderdeel van zijn grotere onderzoeksprogramma over politieke vertegenwoordiging en ongelijkheid in westerse democratieën.

Thomas Decreus

studeerde geschiedenis en filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven en promoveerde op politieke representatiemechanismen. In 2013 verscheen zijn boek 'Een paradijs waait uit de storm. Over markt, democratie en verzet'. Decreus stond aan de basis van de SHAME-betoging tegen het gebrek aan democratie in België, doceerde aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (KUL) en werkt nu als journalist bij de DeWereldMorgen.be.