Durf te vragen

Dirk De Wachter

Het streven naar geluk lijkt vandaag de dag de meest primaire levensbehoefte te zijn. Met alle psychische druk, desillusies en stress die daarbij horen. Als psychiater ziet Dirk De Wachter bijna dagelijks de gevolgen van deze afkeer van imperfectie.

Wij vroegen jullie, onze lezers, kijkers en volgers naar jullie worstelingen en welk advies jullie van Dirk De Wachter hoopten te ontvangen.

Dit is de eerste aflevering van Durf te vragen, een rubriek van HUMAN waarin denkers, doeners en doendenkers jullie vragen beantwoorden.

In de volgende aflevering spreken we met psychiater Glenn Helberg. Heb je een vraag aan hem? Stel 'm hier!

Kijk verder

#1. Gewonigheid van het leven

Wessel: U gebruikt de term 'gewoonheid van het leven'. Is er dan ook ongewoon leven? En zo ja, wat is dat?

#2. Steun na miskraam

Stijn: Een vriendin van me heeft onlangs een miskraam gekregen. Zij ervaart nu een enorme leegte en een enorme teleurstelling, zowel in haarzelf als in het leven. Hoe kan ik haar het beste ondersteunen?

#3. Voltooid leven

Rozemarijn: Er wordt momenteel gewerkt aan een wet 'voltooid leven' die ouderen die levensmoe zijn de mogelijkheid geeft om er een einde aan te laten maken. Hoe verhoudt die doodswens bij ouderen met een voltooid leven zich tot de geluksmaatschappij?

#4. Somber realisme

L: Door mijn chronische depressie is mijn perspectief op de wereld erg somber, maar tegelijk veel realistischer dan van 'gezonde' mensen. Wanneer ik me dit besef, maakt dit mij nog somberder en wordt het voor mij steeds hopelozer. Wat is uw visie hierop?

#5. Verlangen

Riet: 'Verlangen' is het enige dat me echt gelukkig kan maken. Verlangen naar een afspraak met een vriendin, verlangen naar een reisje. Maar als het zover is, is het geluksgevoel alweer weg. Hoe kan ik genieten van wat er is en niet van wat komen gaat?

Bonusvraag

Sil Dirckx: Wat zou u aan Nick Cave willen vragen en welke vraag van hem zou u graag willen beantwoorden?

Meer Dirk De Wachter