Durf te vragen

Glenn Helberg

De praktijk van psychiater Glenn Helberg reikt verder dan zijn spreekkamer. De problematiek die hij dagelijks tegenkomt, verklaart Helberg niet alleen vanuit psychologisch of biologisch perspectief, maar hij zoekt ook verklaringen in de maatschappij waarin we samenleven. In Durf te vragen geeft hij antwoord op jullie vragen.

In zijn werk gaat Glenn Helberg ervan uit dat rekening moet worden gehouden met wat de mens vormt, zoals taal, historie en cultuur. Hij is mede-oprichter van het Expertisecentrum Transculturele Therapie en won in 2019 de Black Achievement Award-oeuvreprijs voor zijn inspanningen om racisme en uitsluiting te bestrijden. Voor zijn inzet voor de waardering van Caribische Nederlanders en homo-emancipatie ontving hij in 2013 de koninklijke onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Wij vroegen jullie, onze lezers, kijkers en volgers naar jullie vragen over identiteit en psychische gezondheid en welk advies jullie van Glenn Helberg hoopten te ontvangen.

Dit is de tweede aflevering van Durf te vragen, een rubriek van HUMAN waarin denkers, doeners en doendenkers jullie vragen beantwoorden.

#1. Psychisch lijden

Conny: "In verhalen en gezegdes komt altijd alles goed. En als dat nu niet zo is? Als je chronisch ziek bent? Altijd pijn hebt? Of altijd te beroerd, te moe om iets te ondernemen? Plus, geen enkel uitzicht op verbetering? Hoe ga je daar psychisch mee om?"

#2. Wit / blank

Marian: "Wat vindt u van het feit dat blanken steeds vaker wit genoemd worden, en dat de meeste blanken dat als kwetsend ervaren?"

#3. Een jaar na Black Lives Matter

Kim: "Op 1 juni is het een jaar geleden dat we massaal de straat opgingen met de BLM-protesten; hoe vindt u dat het er nu voor staat?"

#4. Corona en psychische gezondheid

Fatima: "Maakt u zich zorgen om de effecten van de maatregelen tegen corona op onze geestelijke gezondheid? En welk advies zou u als psychiater geven voor het omgaan met de beperkingen in ons dagelijks leven?"

#5. Dominante cultuur

Peter: "Mag een bevolkingsgroep die het langst en het diepst geworteld is in een land de eigen cultuur als dominant zien, ook als dit als racistisch wordt gekwalificeerd?"

# 6. Polarisatie

Eduard: "Wat is volgens u het middel tegen polarisatie?"

Verder kijken