In zijn ambitie om een duivelse jongen te redden uit een grauw bestaan, is Simon blind voor het verdriet van zijn eigen zoontje. Komt hij op tijd tot inzicht of volhardt hij in hoogmoed?

Een film van Jaap van Heusden
(naar een verhaal van Flannery O'Connor)

Met het in huis halen van de tegendraadse Ronnie, hoopt Simon twee vliegen in één klap te slaan. Zijn lusteloze zoontje Nando krijgt een nieuwe stimulans in zijn leven, en Ronnie een kans op een toekomst. Maar Ronnie, die gelooft dat hij in de macht is van Satan, laat zich niet zomaar redden door Simon’s idealistische plannen. In Ronnie’s ogen is Simon slechts een slappe bedrieger die aan het Messiassyndroom lijdt.

Terwijl Ronnie en Simon in een strijd over het juiste geloof verwikkeld raken, trekt Nando zijn eigen gevaarlijke conclusies. Brengt Simon met zijn verlangen om Ronnie te helpen onbedoeld zijn eigen zoon in gevaar? En komt hij op tijd tot inzicht of volhardt hij in hoogmoed?
Rolverdeling:
Nando – Daniel Verbaan
Ronnie – Jochum van der Woude
Simon – Steven van Watermeulen
Orthopedische assistent – Noel Keulen
Nigel – Stijn Taverne

“Als kwade wil tot destructie leidt, is dat erg, maar nog verteerbaar. Maar goede wil die tot de ondergang leidt van allen, dat is niet om aan te zien.”
 

Jaap van Heusden

Regisseur Jaap van Heusden (1979)

maakte indruk met zijn afstudeerfilm Een ingewikkeld verhaal eenvoudig verteld (2005), die wereldwijd werd bekroond. De nieuwe wereld (2013) was de Dutch entry voor de Emmy’s en werd bekroond op het Melbourne International Film Festival. Voor Duivelse Dilemma’s maakte Jaap van Heusden eerder twee spraakmakende films: Drone en Het offer.

 

Essay Maria Stahlie

Maria Stahlie (1955) is het pseudoniem voor Madelien Tolhuizen en schreef een essay over De Verloren Zoon. Haar romans en verhalen zijn vaak genomineerd en bekroond. In 2005 kreeg zij de Annie Romeinprijs voor haar gehele oeuvre: ‘Haar verhalen zijn rijk en complex, omdat het leven dat ook is.’ Haar bewondering voor de Amerikaanse schrijver Flannery O’Conner beschreef ze in NRC: “Nooit ben ik (als mens, als lezer, als schrijver) zo intimiderend de maat genomen als door de verhalen van Flannery O'Connor.”

INTERVIEWS SPREKERS DEBAT IN DE BALIE OP 12 NOVEMBER 2014

In debatcentrum De Balie gaan de films in première en wordt gedebatteerd met ervaringsdeskundigen, experts, filosofen en makers. Jasper ten Hoor en Kimberly van den Hengel interviewden verschillende sprekers tijdens het debat in De Balie.
Bekijk hieronder de reacties.