Ralf, een jonge psychiater, is getuige van het verontrustende begin van een verkrachting. Hij houdt zich afzijdig en besluit te zwijgen.

In 'Getuige' draait Hanro Smitsman een psychiater de duimschroeven aan. De man is getuige van het begin van een gewelddadige verkrachting, maar verzuimt in te grijpen. In een split second, als het erop aan komt, faalt hij. Om het goed te maken wordt hij de nieuwe liefde van de vrouw die hij liet vallen. Zij denkt: Godzijdank bestaan er ook nog beschaafde mannen die je kan vertrouwen. Zijn leven is een leugen waaraan hij alleen nog kan ontsnappen door wat hij altijd heeft willen voorkomen: zichzelf zichtbaar maken door te handelen, zo nodig met geweld. Zal hij die moed opbrengen?

Met o.a. Marcel Hensema, Daniela Rivadeneira en Sophie van Winden .
Regie Hanro Smitsman; scenario Hein Schütz.

Essay Hans Achterhuis

Hans Achterhuis is hoogleraar wijsbegeerte en voormalig Denker des Vaderlands. Hans Achterhuis zag Getuige en schreef een essay.

'Alleen het licht van onze medemensen kan deze duisternis verdrijven, kan ons zicht geven op wie wij zijn, ons helpen om misschien anders te worden.'

Interviews sprekers Debat in De Balie op 14 december 2011

In debatcentrum De Balie gaan de films in première en wordt gedebatteerd met ervaringsdeskundigen, experts, filosofen en makers. Ronja Hijmans en Jasper ten Hoor interviewden verschillende sprekers tijdens het debat in De Balie.
Bekijk hieronder de reacties.