De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Grensoverstijgende Huwelijken in de West

In deze uitzending van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met Nederlands-Surinaamse nazaten over de grensoverschrijdende liefdes van hun voorouders.

Grensoverstijgende Huwelijken in de West (zaterdag 24 juni, 15:00 – NPO Radio 1)

In de melting pot van Suriname en Curaçao werden tussen 1846 en 1954, toen Suriname nog een Nederlandse kolonie was, vele religieus gemengde, multi-etnische en sociaal-diverse huwelijken gesloten. En daar bestaan vaak nog prachtige foto's van. Literatuurwetenschapper Lucia Nankoe verzamelt ze al jaren: bruidsparen gehuld in het wit en omringd door bloemen, die plechtig, maar vol toekomstverwachtingen in de camera kijken. Er gaan prachtige verborgen familieverhalen achter schuil.

In deze aflevering van De Publieke Tribune interviewt Coen Verbraak Nederlands-Surinaamse nazaten over de huwelijksportretten van hun voorouders. Welke religieuze, etnische en sociale grenzen moesten deze partners overschrijden om samen te zijn en hun hart te volgen? Wat was de historische, koloniale context waarbinnen de huwelijken werden gesloten? Hoe hielden zij stand ondanks slavernij, contractarbeid, migratie, plantages en macht van de kerken? En wat is de invloed van deze grensoverschrijdende liefdes vandaag de dag nog op hun nageslacht?

Presentatie: Coen Verbraak
Redactie: Fleur Jurgens
Eindredactie: Bram Vollaers

Vraag voor in de uitzending? Of zelf ervaring met dit onderwerp?

Te gast in deze aflevering

Lucia Nankoe

Lucia Nankoe is schrijfster en samensteller van het boek Trouwportretten, fotovertellingen uit het Surinaamse verleden (2022) en gastconservator van de gelijknamige tentoonstelling in fotografiemuseum FOAM.

Liesbeth Alleman-Bruijning

Liesbeth Alleman-Bruijning is jurist en lid van de stichting Surinaamse genealogie. Ze is de dochter van professor Con Bruijning.

Owen Venloo

Owen Venloo is gepensioneerd ombudsman/coördinator minderhedenbeleid en oud politiek adviseur bij de PvdA. Tegenwoordig is hij bekend als zanger.

Maria Cuartas

Maria Cuartas is voormalig chef van het kabinet van de Amsterdamse burgemeester ten tijde van Job Cohen en Eberhart van der Laan.

Verdiep je verder

Meer De Publieke Tribune