De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Slapeloosheid

In deze aflevering van De Publieke Tribune gaat Coen Verbraak in gesprek met gasten die gekweld worden door slapeloze nachten. En met slaaponderzoeker Eus van Someren, die goede en slechte slapers in kaart brengt om tot betere behandeling van slapeloosheid te komen.

77. Slapeloosheid (10 december 2022)

Uren woelen in je bed, zonder de slaap te kunnen vatten. Of wel in slaap vallen, maar steeds weer wakker worden. Zo'n een op de tien Nederlanders heeft veel last van dit soort slaapproblemen, volgens het CBS. Langdurige slapeloosheid kan leiden tot vermoeidheid, verminderde concentratie en zelfs mentale en lichamelijke gezondheidsschade zoals depressie of hart- en vaatziekten. Waarom slapen velen van ons zo slecht? Hoe ga je de nacht in als je vaak geen oog dicht doet? Wat doet het met een mens om in het holst van de nacht op te zijn? En wat zegt het over onze samenleving dat steeds meer mensen 's nachts de rust niet meer kunnen vinden?

Reageren op deze uitzending?

Gasten in deze aflevering

Vrouwkje Tuinman

Vrouwkje Tuinman is dichter en journalist. Ze heeft al zeventien jaar ernstige slaapproblemen, werd naar eigen zeggen 'gek' en raakte dusdanig overprikkeld dat ze zich gedeeltelijk terug moest trekken uit het dagelijks leven.

Dan Afrifa

Dan Afrifa is schrijver en historicus. Sinds hij het huis uit is heeft hij meer moeite met slapen. Piekeren kan hem uit zijn slaap houden.

David Krooshof

David Krooshof is geluidstechnicus en docent. Door een trauma rond de dood van zijn vader kreeg hij nachtmerries en slapeloze nachten. 

Eus van Someren

Eus van Someren is slaapexpert bij het Herseninstituut. Hij doet onderzoek naar goede en slechte slapers, om slapeloosheid beter te kunnen behandelen.

Verdiep je verder