De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Altijd Pijn

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met artsen en patiënten over chronische pijn.

65. Altijd Pijn (10 september 2022)

Ruim twee miljoen mensen in Nederland hebben chronische pijn. Pijn waar je niet omheen kunt en die je leven bepaalt. Bij dit soort langdurige pijn staan artsen vaak met lege handen en krijgen patiënten te horen dat ze ‘ermee moeten leren leven’. Maar hoe doe je dat als het gevoel hebt dat je de hele dag in de fik staat? Wat maakt het zo moeilijk om langdurige pijnklachten te bestrijden? Waarom is er zo weinig kennis en zo veel onbegrip over aanhoudende pijn? En hoe zorg je dat je niet je pijn wordt en als individu overeind blijft?

In deze aflevering van De Publieke Tribune spreekt Coen Verbraak met artsen en patiënten die chronische pijn van dichtbij kennen. 

Reageren op deze uitzending?

Gasten in deze aflevering

Bernadette de By

Bernadette de By kwam 7 jaar geleden ongelukkig terecht door een val in de tram. Een zenuw raakte bekneld in haar rug en sindsdien heeft ze uitbreidende zenuwpijn. 

Tamar Lange

Tamar Lange heeft al jarenlang reuma, waardoor ze heeft leren omgaan met pijn. Ze werkt als psychiater en kan deze ervaring soms inzetten bij de behandeling van patiënten.

Martijn Malessy

Martijn Malessy is neurochirurg en hoogleraar Zenuwchirurgie aan de Universiteit van Leiden. Hij is gespecialiseerd in de chirurgische behandeling van beknelde zenuwen en pijnsyndromen. 

Verdiep je verder

2Doc: Helse Pijn volgt de zoektocht van Patrick naar verlichting van zijn chronische pijn. Lukt het zijn pijn dusdanig te verminderen, dat zijn leven en dat van zijn gezin weer draaglijk wordt?