De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Maakbaar Mooi

In deze uitzending van De Publieke Tribune gaat Sophie Derkzen in gesprek met een cosmetisch arts, een plastisch chirurg en een wetenschapper over de voor- en nadelen van maakbare schoonheid.

45. Maakbaar Mooi (26 maart 2022)

Volgens een recente steekproef klopt een op de twaalf jongeren aan bij een cosmetisch arts. Dat aantal is in tien jaar tijd verdubbeld.

Mooi wezen is de norm. In een onlinecultuur is ons lichaam het uithangbord geworden voor succes. Nu we de natuur een handje kunnen helpen met botox, fillers, implantaten of een Brazilian butt-lift is een gepolijst uiterlijk haalbaar voor iedereen. Toch?

Wat hebben cosmetisch artsen en plastisch chirurgen zien veranderen in hun praktijk? Waar leggen zij de grens? Welke gesprekken voeren zij met hun cliënten? En wat zijn de gevaren en maatschappelijke gevolgen van al die oogverblindende schoonheid?

Reageren op deze uitzending?

Gasten in deze aflevering

Annekatrien van de Kar

Annekatrien van de Kar is plastisch chirurg in het OLVG en bij Esthetisch Centrum Jan van Goyen.

Tom Decates

Tom Decates is cosmetisch arts en is gespecialiseerd in botox en fillers. Sinds 2016 doet hij wetenschappelijk onderzoek naar de complicaties van fillers in het Amsterdam UMC en het ErasmusMC te Rotterdam.

Anne-Mette Hermans

Anne-Mette Hermans is eclectisch wetenschapper en doet onderzoek naar de sociale context van cosmetische chirurgie.

Verdiep je verder

Acht jaar geleden koos Dionne Slagter (30) voor een borstvergroting. Ze wilde na een periode vol pesterijen en anorexia eindelijk vrouwelijke vormen hebben. Maar het aantal verhalen van vrouwen met medische complicaties neemt toe, veroorzaakt door siliconen borstimplantaten: breast implant illness. In deze 3Doc gaat Dionne op zoek naar de gevaren van haar borstimplantaten.

Mooi zijn heeft veel voordelen: je doet het beter op de relatiemarkt, bij het vinden van een baan, een huis en een netwerk. Maar wie bepaalt wat mooi is? En hoe ga je de competitie aan met je geïdealiseerde, digitale, zelf? VPRO Tegenlicht zocht uit hoe je mooi wordt volgens de geldende norm.