De Publieke Tribune op NPO Radio 1

Oorlogsangst

In deze uitzending van De Publieke Tribune gaat Nadia Moussaid in gesprek met mensen die uit eigen ervaring weten hoe het is om te moeten leven in angst voor oorlog.

41. Oorlogsangst (26 februari 2022)

De dreiging hing al langere tijd als een zwaard boven het hoofd van Oekraïne, en toch was de schok groot toen het land deze week werd binnengevallen door Rusland.

Met verbijstering kijken we toe hoe zich op het Europese continent een oorlog ontvouwt op een schaal die we niet meer hebben gezien sinds de oorlog in Kosovo eind jaren '90, sinds de oorlog in Joegoslavië kort daarvoor, misschien wel sinds de Tweede Wereldoorlog.

Hoe ga je om met de angst voor oorlog, voor iets dat zoveel groter is dan jezelf? Hoe zorg je dat je niet verlamd raakt door de vrees voor de levens van familie en vrienden? En nemen we veiligheid en vrede te veel voor lief?

Reageren op deze uitzending?

Verdiep je verder

Hoe ga je om met de angst voor oorlog, voor iets dat zoveel groter is dan jezelf? We steken ons licht op bij twee mensen die eerder oorlog meemaakten: filmmaker Lidija Zelović uit voormalig Joegoslavië en schrijver en psychiater Forugh Karimi uit Afghanistan.

Gasten in deze aflevering

Alla K.

Alla (1989, achternaam bekend bij de redactie) kwam tien jaar geleden als Oekraïnse student naar Nederland en heeft inmiddels haar leven hier opgebouwd. Toch staat sinds deze week haar leven totaal op z'n kop. Haar ouders in Oekraïne zijn veilig, haar vrienden in Kyiv zitten zitten ondergedoken, van veel familie is de status nog onbekend. Ze probeert haar naasten bij te staan waar mogelijk, maar voelt zich schuldig dat ze niet in Oekraïne is.

Forugh Karimi

Forugh Karimi (1971) is psychiater en schrijver. Geboren in Kabul, Afghanistan. Op haar 25e vluchtte ze hoogzwanger naar Nederland. Zij is voorzitter van de afdeling Transculturele Psychiatrie bij de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Onlangs kwam haar debuutroman De moeders van Mahipar uit, waarin ze een bewogen familiegeschiedenis vertelt.

Sander Terphuis

Sander Terphuis (1972) werd in Iran geboren als Ahmad Qeleich Khany. Als halfblinde zoon van een kleine kruidenier in een land dat in oorlog was met buurland Irak, was zijn perspectief weinig florissant. Toch worstelde hij zich letterlijk en figuurlijk een weg naar een succesvol leven en vluchtte hij tijdens een internationaal worsteltoernooi in Assen uit het Olympisch dorp. Hij bouwde onder de zelfverzonnen naam Sander Terphuis als jurist zijn leven op in Nederland en weet als geen ander hoe het is om huis en haard te moeten verlaten voor een veiliger bestaan.

Lidija Zelović

Lidija Zelović (1970) is filmmaker. Geboren in Sarajevo, in voormalig Joegoslavië. Momenteel werkt zij aan een documentaire over oorlogsangst. Eerder maakte ze de documentaire My Own Private War, waarin ze het oorlogstrauma onderzoekt dat haar leven en dat van haar familie heeft getekendZij is jarenlang oorlogscorrespondent geweest voor de BBC.

Ook interessant